Најновије

Од руске “Мртве руке” нема одбране

Руски нуклеарни систем “Периметар” или “Мртва рука” омогућава да руске интерконтиненталне ракете нападну и разоре непријатељске земље чак и у случају да претходно Русија буде опустошена нуклеарним ударом.

Руске оружане снаге имају 700 “носача” нуклеарног оружја у које спадају стратешки бомбардери, подморнице на нуклеарни погон и укопани силоси за интерконтиненталне балистичке ракете.

Међутим, мало коме је познато да неки од тих система могу деловати аутономно и ракетирати непријатељске циљеве чак и ако читава територија Русије буде уништена нуклеарним нападом.

Реч је о систему “Периметар”, који је на Западу добио назив “Мртва рука”. Он аутоматски управља нуклеарним одговором на извршени нуклеарни напад.

Једноставније речено, ако територија Русије услед нуклеарног напада буде потпуно опустошена, систем “Периметар” или “Мртва рука” својим властитим ракетама аутоматски ће извршити нуклеарни напад на непријатељску територију.

По завршетку хладног рата совјетски војни врх схватио је да би само једна непријатељска нуклеарна ракета била довољна за уништење командног места из којег се управља нуклеарним арсеналом.

Било је јасно и да ће се средства за радиоелектронску борбу развијати временом па ће потенцијално моћи да блокирају канале преко којих се управља стратешким нуклеарним снагама. Због тога је оружаним снагама био потребан резервни план загарантованог узвраћања путем лансирања ракета са нуклеарним бојевим главама из свих укопаних силоса.

Инжењери су направили интерконтиненталну балистичку ракету која се користи као централни командни пункт, тј. ракету која ће после полијетања активирати све остале укопане силосе на совјетској територији и лансирати ракете са нуклеарним бојевим главама у правцу непријатељске територије.

Та ракета је смештена у укопани силос (који може издржати директан погодак нуклеарне бојеве главе) и има унапред подешене координате лета и радио-сигнале које ће за време свог лета слати другим ракетама.

Као основа за нову ракету изабран је “УР-100Н” (интерконтинентална балистичка ракета). Инжењери су специјално за њу направили нову бојеву главу са моћним предајником. Још 1984. године та командна ракета је лансирана и успела је да пошаље наредбу за активирање укопаног силоса за лансирање близу Бајконура у Казахстану.

Из тог силоса је лансирана интерконтинентална ракета “Р-36М”, која је успешно погодила циљ на полигону Кура на Камчатки. Тако су завршене све фазе тестирања.

“Мртва рука”, која је у употреби и у Русији, састоји се од ракета, радара смештених на територији Русије, а такође и сателита који прикупљају податке из свемира. То је сложен компјутерски систем који стално анализира широк спектар параметара као што је сеизмичка активност, а служи и за рано откривање ракетног напада.

“Периметар” или “Мртва рука” неколико пута је модификован – Русија је у њега интегрисала нова средства за радиоелектронско извиђање, као, на пример, радаре класе “Вороњеж”, који откривају лансиране ракете у радијусу од 7.000 километара.

Руски инжењери модификовали су бојеву главу тако да се она супротставља новим средствима радиоелектронске борбе која се сада појављују и гуше радиосигнале. На ракете “Мртве руке” биће постављени блокови хиперзвучних ракета. Помоћу тих блокова, ракета ће моћи да лети брзином од пет до седам километара у секунди.

Нове руске ракете биће интегрисане у арсенал заједно с новим интерконтиненталним ракетама “Сармат”, које ће оружане снаге добити наредних неколико година. Тада ће се појавити и модификована хиперзвучна верзија “Периметра” или “Мртве руке”.

Извор:Vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји