Најновије

ФК-3 ракетни штит неба Србије

Представљено наоружање модернизованих „мигова 29” и „орлова”, наоружана домаћа беспилотна летелица „пегаз” и, као потпуно изненађење, америчка оклопна возила за војну полицију.

ФК-3 (Фото: Јутјуб)

Оружје о ком се дуго говорило, кинески ракетни противваздухопловни систем ФК-3, купљен за потребе Војске Србије, више није тајна. Представљен је у суботу на приказу способности ВС „Штит 2022” на Војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници. Војска последњих година често приређује сличне догађаје, па и вежбе с бојевим гађањем, али је овај скуп, који је привукао хиљаде грађана, до сада најзначајнији по приказаним новитетима система одбране, пре свега због поменутог ракетног система.

Наиме, набавком ФК-3 комплетиран је систем слојевите противваздухопловне одбране (ПВО) Србије. Иако се тај систем наоружања води као систем средњег домета, за наше услове (величина територије и оружаних снага) може се рећи да је реч о великом домету (100 километара по даљини и 27 по висини). Практично, реч је својеврсном ракетном штиту Србије, испод којег су системи мањег домета, као што су такође нови артиљеријско-ракетни „панцир С-1” руске производње (који би требало и да пружа блиску заштиту система ФК-3), као и проверене ракете „нева” и „куб”. Ту су и артиљеријски и ракетни системи малог домета, међу којима се издваја нови домаћи „пасарс”, који чине и топ „бофорс” калибра 40 милиметара и ракете (у зависности од верзије – „стрела 2М”, „мистрал” или РЛН-ТК).

Промоцији ФК-3 присуствовали су председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, председник Скупштине Србије Ивица Дачић, министар одбране Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, министарка привреде Анђелка Атанасковић, директор БИА Братислав Гашић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и, наравно, начелник Генералштаба ВС генерал Милан Мојсиловић. Програм је почео наступом авијације, небо је грмело од звука млазних мотора „мигова 29”, „орлова” и других авиона, а затим су уз употребу хеликоптера наступили специјалци 63. падобранске и 72. бригаде за специјалне операције. Наравно, учествовали су и припадници Копнене војске ВС са својим новим „оклопом”, средствима као што су борбена возила „лазар”, „милош” или самоходне хаубице „норе”.

Високе званице су по окончању активног дела приказа, који су посматрале са посебне бине, обишле учеснике, што је за новинаре била прилика да, између осталог, изблиза виде савремене лаке противоклопне ракетне системе „корнет”. Важни гости и представници медија су се затим упутили према подручју до тада затвореном за прилаз. На крају стајанке, иза низа изложене војне технике, налазио се ФК-3.

Овај, у правом смислу речи, систем наоружања, чини више возила, за ову прилику „раштрканих” по аеродрому, на којима су његови сегменти – лансери, препознатљиви по четири цеви усмерене ка небу у којима су ракете, радари који су овом приликом укључени и окретали су се око своје осе, командно место и логистичка средства.

Председник Вучић и званице упутили су се према командном возилу, који на први поглед делује као камион са затвореним „теретним” простором у који су ушли само неки од важних гостију. Унутра је срце система, електроника. Нема много места у кабини и, наравно, није било дозвољено снимање њене унутрашњости. Али зато су представници медија први пут могли да изблиза снимају остале сегменте ФК-3, а тог посла су се врло темељно прихватили и поједини војни аташеи који су присуствовали овом важном догађају. Председник Србије, по изласку из командне кабине, није желео да говори о цени ФК-3, истичући да те податке не откривају ни друге државе, али је нагласио да је овај систем набављен „веома, веома повољно”.

Док се о набавци овог ракетног система дуго причало, посебно када су га недавно кинески војни транспортни авиони испоручили Србији, потпуно изненађење је било америчко лако оклопно возило „беркет”, набављено за потребе војне полиције и представљено међу силном изложеном техником. У време када се о набавкама наоружања толико јавно спекулише, слика „беркета” се тек ноћ уочи скупа у Батајници појавила на друштвеним мрежама.

Први пут је представљено и наоружање којим ће бити опремљени модернизовани „мигови 29”, укључујући и ракете ваздух–ваздух великог домета. Такође, биће у могућности и за дејство по циљевима на земљи у неупоредиво већој мери него до сада, тако да ВС сада несумњиво има и те како респектабилну ескадрилу вишенаменских борбених авиона. Приказан је и модернизовани „орао”, с палетом наоружања.

Своју премијеру, у обиљу новитета, имала је домаћа беспилотна летелица „пегаз”, развијена у сарадњи с кинеским стручњацима, која је први пут приказана с наоружањем, малим ракетама ваздух–земља. На једном делу аеродрома направљен је „ринг”, ограђени простор у коме је посада тенка Т-72МС енергичном вожњом „орала” земљу која је летела на све стране, на одушевљење публике. А међу окупљенима је било много тинејџера и деце, тако да ће ВС у будућности, између осталог и одличном организацијом овог догађаја, сигурно некима од њих ојачати своје редове.

Уговарају се „рафали”, преговара се о „тајфунима”

Председник Вучић најавио је даље јачање ВС. Према његовим речима, почетком следеће године могла би и да се уговори куповина шест или 12 нових „рафала”, француских вишенаменских борбених авиона, а с Великом Британијом ће се преговарати о куповини ескадриле коришћених „јурофајтер тајфуна”, такође савремених летелица исте категорије. Државни и војни врх у последње време говори и о куповини ескадриле ловачко-бомбардерске авијације, што је Вучић и у Батајници потврдио, наводећи да би ВС требало нешто као кинески Л-15 (школско-борбени авион), уз ограду да се за сада није преговарало о куповини тог конкретног ваздухоплова.

У Кини погодили циљ удаљен 97 километара

Ненад Милорадовић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе, изјавио је за ТВ Пинк да су припадници ВС у Кини прошли обуку у руковању у ФК-3, да су гађали циљеве у ваздушном простору, при чему су уништили један од њих на даљини од чак 97 километара. Он је истакао и да су радари овог система веома отпорни на ометање и да је добро заштићен од дејства противрадарских ракета.

О дешавањима у Донбасу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји