Најновије

МОЖЕ ЛИ ТУРСКА ЗАУСТАВИТИ ОЛУЈУ КОЈА ДОЛАЗИ: Да хоће, могли би каменицама да добаце до сиријских војника, али не смеју!

Операција великих размера заиста се може догодити у сиријском Идлибу, судећи према недавном турском појачању. Као показатељ силе, Анкара је подигла још једно војно место у региону препуном терориста. Турска има на десетине осматрачница, али оно по чему је ова посебна је то што се налази у граду Афесу на југу Идлиба, само неколико стотина метара удаљеном од положаја Сиријске арапске војске (САА) у граду Саракибу. Да су хтели, могли су чак и да бацају камење на сиријске трупе.

Асад са војском (Фото: САНА)

Укупно два борбена тенка, четири оклопна транспортера, три оклопна возила и око 50 војника распоређена су на месту које надгледа аутопут Латакија-Алепо, М4 и аутопут Хама-Алепо, М5.

Недавни извештај САНА потврдио је чињеницу која је неко време била очигледна - турска војска је недавно распоредила велика појачања у Идлибу како би ометала било какву операцију САА и њених савезника, тј. Русије.

Ипак, Сирија се претвара у мочвару за Анкару. Дана 10. октобра два војника су погинула, а три сиријска милитанта које подржава Турска рањена су када су њихова возила нападнута у близини сиријског града Мареја. Напад су наводно извршиле курдске снаге, највероватније Ослободилачке снаге Африна.

Само неколико дана раније, 7. октобра, турски припадник војске убијен је у нападу који је циљао његову позицију у близини села Тваис у Алепу. Дана 5. октобра експлозивна направа погодила је возило са турским војницима у Идлибу. У међувремену, као што је Израел чинио изнова и изнова - извео је нападе у време када су се догађаји у Сирији кретали прилично добро за Дамаск.

Касно 8. октобра, шест израелских борбених авиона Ф-16 испалило је 12 вођених пројектила на ваздушну базу Т-4 у провинцији Хомс. У нападу су рањени припадници сиријске војске. Познато је да су снаге које подржава Иран стациониране у ваздушној бази Т4. Корпус Исламске револуционарне гарде (ИРГЦ) пребацио је командни центар за снабдевање оружјем у Сирији са међународног аеродрома Дамаск у базу Т-4.

У обећавајућем знаку нормализације, министарство економије УАЕ саопштило је да је са Сиријом потписан споразум о будућим плановима за јачање економске сарадње и истраживање нових сектора. У почетку су УАЕ подржавали такозвану "умерену опозицију", али како је Дамаск заузео више од 90 одсто територије земље, пребацили су своју политику ка већем прихватању председника Башара ал-Асада.

Постигнут је приличан напредак, упркос свим напорима Турске, Израела и Сједињених Држава, између осталих који су покушали да га зауставе. Дамаск је на ивици да контролише још више територије, после успеха у Дари. Идлиб остаје последње значајно упориште милитаната и чини се да је само питање времена када ће се то решити.

Путин захтевао да Ердоган одмах повуче турске трупе из Идлиба. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: South Front

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube