Најновије

СЦЕНАРИО КАО ПРЕД РАТ У УКРАЈИНИ: Прва европска земља позвала грађане да напусте Молдавију

Министарство спољних послова Летоније позива своје грађане да напусте непризнату Придњестровску Молдавску Републику и да не путују путују тамо, наводи се у саопштењу министарства на Твитеру.

Придњестровље (Фото: РИА Новости)

„С обзиром на… активности оружаних снага у близини молдавске границе, позивамо грађане да не путују у придњестровски регион, а оне који су већ тамо да напусте регион“, наводи се у поруци.

У непризнатој Придњестровској Републици су се претходних дана десила три терористичка напада - на зграду Министарства државне безбедности у Тираспољу, код касарне код села Паркани и на кулу радио-телевизијског центра код села Мајак. У републици је уведен „црвени“ степен терористичке претње.

Истражни комитет Придњестровља отворио је кривичне поступке по члану „терористички чин који је извршила група лица употребом ватреног оружја“.

Председник непризнате Придњестровске Мокдавске Републике Вадим Красноселски рекао је да трагови организатора експлозија у Придњестровљу воде у Украјину.

Руска Федерација је навела да осуђује покушаје увлачења Придњестровља у оно што се дешава у Украјини, док ситуацију на левој обали Дњестра поуздано контролишу мировњаци.

Придњестровље, чији су 60 одсто становника Руси и Украјинци, тражило је отцепљење од Молдавије и пре распада СССР-а, плашећи се да ће се Молдавија на таласу национализма придружити Румунији. Године 1992., након неуспелог покушаја молдавских власти да силом реше проблем, Придњестровље је практично постало територија коју не контролише Кишињев.

Подсећамо да су и пре почетка руске војне интервенције у Украјини министарства спољних послова европских земаља једно за другим позивала своје грађане да напусте Украјину, а на то су иф подстакле информације естонске обавештајне службе, која је сазнала да су снаге Русије, ДНР и ЛНР тада биле у припреми за ратна дејства.

О ситуацији у Мариупољу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји