Најновије

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Русија хтела да нападне Јапан, али је ипак прешла на Украјину

Русија је планирала да нападне Јапан 2021. године, али се председник Владимир Путин предомислио и Украјина је изабрана за мету напада, пише амерички недељник Њузвик.

Руска војска (Фото: РИА Новости)

Поверљиви документи које је новинарима недељника наводно поделио извесни доушник из ФСБ Руске Федерације говоре да се Русија у августу 2021. „прилично озбиљно припремала за локални војни сукоб” са Јапаном.

„Уверење да ће земље ући у фазу акутне конфронтације, па чак и рата, било је високо“, рекао је извор, који су са пуном озбиљношћу цитирали угледни амерички медији.

Њузвик подсећа да Русија и Јапан никада нису потписали мировни споразум којим је формално окончан Други светски рат због спорова око групе острва на које Јапан полаже право. То су острва Кунашир, Итуруп, Шикотан и Хабомај у саставу Курилских острва. Токио сматра острва својим „северним територијама“ и то деценијама квари односе Токија и Москве.

Чињеница је да је одсуство мировног споразума између Русије као правног наследника СССР-а и Јапана опште позната чињеница.

„За Јапан, ово је камен темељац његове модерне геополитике: његов статус земље која је изгубила у Другом светском рату још увек спречава Јапанце да имају војску и обавештајну службу. За Јапан би повратак Курилских острва заправо значио ревизију или чак укидање његовог послератног статуса'’, пише лист.

О разлозима који су Русију навели да покрене специјалну операцију у Украјини, а које је председник Путин више пута изнео, Њузвик није писао.

«Россия хотела напасть на Японию, но выбрала Украину», — Newsweek | Русская весна


Фото: принтскрин

О америчкој агенди рушења Европе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube