Најновије

АМЕРИЦИ НЕ ТРЕБА ПОБЕДА УКРАЈИНЕ: Циљеви Вашингтона и Кијева се више не поклапају

Сједињеним Америчким Државама није потребна победа Украјине у сукобу са Русијом, јер би такав развој догађаја могао да доведе до нуклеарног рата, а Вашингтон жели стабилне односе са Москвом, пише амерички аналитичар Брајан Кларк у чланку за 19FortyFive од 10. децембра.

Украјина (Фото: Министарство одбране Украјине)

Он је напоменуо да је, према речима америчког председника Џозефа Бајдена, Америци потребан стабилан однос са Русијом, али ће победа Украјине то учинити готово немогућим.

Према његовим речима, циљеви украјинског председника Владимира Зеленског за релативно потпун повратак територија више се не поклапају са циљевима Вашингтона. Кларк је напоменуо да САД треба да преиспитају стратегију подршке Кијеву и да се постарају да се сукоб не претвори у нуклеарни рат.

Такође је навео да због потпуно обновљене Украјине не вреди ризиковати нуклеарни рат. А партнерски и продуктивни односи са Русијом су вреднији од потпуно суверене Украјине.

У закључку, Кларк је позвао Вашингтон да почне да врши притисак на Кијев да смањи своја очекивања и подстакне мировне преговоре.

Руски председник Владимир Путин је 7. децембра указао на растућу претњу нуклеарног рата, истичући истовремено да Руска Федерација такво оружје посматра само као средство одбране, као могућност узвратног удара. Он је подсетио на стратегију коришћења заштитних средстава. Руски лидер је нагласио да Русија није и неће никоме предати нуклеарно оружје, али ће заштитити своје савезнике свим расположивим средствима ако буде потребно.

Почетком новембра на сајту Министарства спољних послова Руске Федерације појавила се изјава о потреби спречавања нуклеарног рата. Москва је у њему позвала земље „нуклеарне петорке” да се уздрже од подстицања провокација употребом оружја за масовно уништење. Министарство је напоменуло да је, са своје стране, Русија чврсто уверена да је у тренутној „турбулентној ситуацији“ у свету примарни задатак спречавање било каквог војног судара између нуклеарних сила.

Портпарол Беле куће Џон Кирби је 18. новембра на брифингу изјавио да је Вашингтон сагласан са Москвом да се у нуклеарном рату не може победити и да га не треба покренути.

О променама на линији фронта у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји