Најновије

Пољска жели да учествује у нуклеарном програму НАТО-а

Заменик министра одбране Пољске је изјавио да не разуме због чега је председник Дуда ово питање покренуо само унутар државе, а не у разговорима са "западним партнерима из НАТО-а и САД".

Пољска је поднела захтев за учешће у НАТО програму "Нуклеарно дељење" и није га повукла, изјавио је заменик Министра одбране Павел Залевским за пољску телевизију.

Подсећања ради, раније је пољски председник Анджеј Дуда изјавио да су власти ове државе спремне да разместе америчко нуклеарно наоружање на својој територији, па је поводом овог питања 1. маја требало да се одржи састанак Дуде и премијера Туска, који је отказан због здравственог стања потоњег.

ГОРИ ОДЕСА! Касетна муниција руши све пред собом (ВИДЕО)

"Говоримо о програму 'Нуклеарно дељење'. Ово је НАТО програм, али одлука о употреби и потпуна контрола нуклеарног наоружања, које ће нпр. бити размештено у Пољској, била би у надлежности Американаца", изјавио је Залевски и додао:

"Наравно, овај програм спроводи се у Европи, и у њему учествују Белгија, Италија и Немачка. Такође, Пољска је изразила своју спремност да учествује у овом програму и та изјава није повучена".

Заменик министра одбране је изјавио и да не разуме због чега је председник Дуда ово питање покренуо само унутар Пољске, а не у разговорима са "западним партнерима из НАТО и САД".

"Апелујем на председника да чешће разговара са својим саветницима из поља безбедности", рекао је Залевски и признао да је он сам присталица идеје о размештању нуклеарног наоружања у Пољској.

"Ја подржавам учешће Пољске у програму 'Нуклеарно дељење'", закључио је он.

Бивши аналитичар ЦИА о украјинском сукобу: Стижу озбиљне промене, завршиће се веома лоше по Кијев

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube