Најновије

Русија тражи хитно повлачење америчких снага из Сирије: Где су они ту је безвлашће и насиље

Москва захтева хитно повлачење свих страних снага које се незаконито налазе у Сирији, изјавио је заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански на седници Савета безбедности УН.

„Сједињене Америчке Државе очигледно не успевају да се изборе са тероризмом чак ни у локалним размерама, а да не спомињемо глобалне. Испад припадника ИД са нападом на затвор у граду Хасака то јасно показује“, рекао је Пољански.

Како је истакао, незаконито присуство америчких војника на територији Сирије довело је до стварања „зоне безакоња“ на североистоку у којој страни терористи, милитантни и различити криминални елементи делују потпуно некажњено.

„У тим подручјима царују безвлашће и насиље. Управо у таквим местима господари ситуације деле терористе на 'добре и лоше', добијају 'други живот', одређене индулгенције, активно спроводе радикализацију становништва. Таква атмосфера је карактеристична за сва места у којима борави америчка војска, како током дислокације, тако и након одласка. Последњи пример је Авганистан, чије су становништво САД оставиле са тешким теретом проблема који су се нагомилали током дугих година америчке окупације“, констатовао је представник Русије.

Он је подсетио да је нанета озбиљна штета терористима ИД у Сирији које су уништили или приморали да беже са територије која је под контролом законитих власти у Сирији.
„Проблеми остају пре свега тамо где су Американци створили правни вакуум, тамо где су територија суверене земље окупирале стране трупе“, прецизирао је Пољански.

Како је рекао, сиријска војска уз подршку Русије наставља са потрагом и ликвидирањем терориста ИД у Сирији.

Осврнуо се и на заузимање затвора „Сина“ од стране терориста у коме је било око 5.000 џихадиста.

„Историја вас ничему не учи, као ни ваше сопствене грешке. Више пута смо упозоравали до чега може довести повлађивање терористичким елементима“, нагласио је Пољански.

Оружане снаге САД илегално контролишу територије на северу и североистоку Сирије у провинцијама Деир ел Зор, Хасака и Рака, где се налазе највећа нафтна и гасна поља у Сирији. Званични Дамаск више пута је присуство америчке војске на својој територији пута назвао окупацијом и државном пиратеријом са циљем директне крађе нафте.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји