Најновије

Преваре око километраже могу илегално да смање вредност аутомобила за 25 посто

Опште је познато да возачи разних земаља претендују да замене своје аутомобиле на сваке 3 до 5 године. То значи да ће они продати старе и купити новије аутомобиле 2 до 3 пута у периоду од једне деценије. Ту се јавља проблем штеловане километраже који је веома изражен, тако да се људи суочавају са великим губицима када купују аутомобиле.

Илустрација. (Фото: carVertical)

Преваре у облику штеловане километраже су, сложићемо се, један од највећег проблема на тржишту половних аутомобила у целом свету. Такође, у очима закона је веома тешко препознати кривца који је учествовао у штеловању километраже. И баш због заступљености овог тренда, непоштени продавци дижу вредност својим аутомобилима радећи очигледну ствару – лажирање оригиналне километраже.

Највећа платформа за проверу историје аутомобија, carVertical, је одрадио детаљно истраживање како би сазнао који аутомобили имају најчешће штеловану километражу. Преко 570.000 извештаја аутомобила су анализирани како би се постигли прецизни резултати. Такође, истраживање показује колико су новца купци изгубили приликом куповине аутомобила који има враћену километражу.

Доминација дизелаша

Према извештајима рађених у 2020. години највећи број лажирања километраже је препознат код аутомобила који имају дизел моторе. Готово да је код три четвртине (74.4 посто) свих извештаја препознат овај феномен штеловања километраже. Ко што знамо, дизелаши су поуздан избор код возача који прелазе велике дистанце сваког дана. То је заправо главни разлог што доста половних аутомобила има лажиране бројке када је у питању километража.

Са друге стране, код бензинаца се знатно ређе јавља проблем штеловане километраже. Тек само 25 посто свих проверених аутомобила има враћене километре. Али, ово се да променити у бодућности зато што се однос пордатих дизелаша и бензинаца готово изједначио  у протеклих пар година.
Са само 0.6 посто слуичајева, аутомобили на електрчни погон, као и хибриди, се веома ретко налазе у статистици ове преваре.

Прост злочин, велика добит (лил губитак)

Перформанса аутомобила се јавља као један од главних разлога због чега је ова превара популарна у круговима непоштених препродаваца. Мерач километраже се може наштеловати веома лако,  и то за само пар стотина евра. Чак и новији модели, који имају јаке софтвере и сигурносне системе, подпадају под овај ружан тренд. Наизглед свега, највећа је штета која се одражава на друштво и поједница. 

У carVertical истраживањима, у зависности од годишта, стања, и коришћености аутомобила, враћена километража може да повећа вредност аутомобила чак за 25 посто. Подаци показују да цена возила који се увезу из УСА, се обично увећа чак за невероватних 6000 евра. И све је то омогућено простим враћањем километреаже.

И зато, без праве слике о историји аутомобила, купац може преплатити возило и то за пар хиљада еура.

Старији аутомобили имају веће разлике у километражи

Према подацима истраживања, најчешћи аутомобили којима је враћена километража су они направљени између 1991 и 1995. Возила у овој старосној групи имају просек враћене километраже о 80.000 километара. 

Ту заправо и нема пуно изненађења јер су старији модели једноставнији за штеловање са техничке стране. Баш зато је и лакше да се врати километража на овим аутомобилима.

Поред тога, возила напрвљена између 2016 и 2020 године имају у просеку око 36.000 километара врачене километраже. У то име, штета у финансијском смислу може бити и до неколико пута већа него код старијих аутомобила.

Такође, истраживања показују да у неким случајевима, превара око километраже може да достигне између 200.000 и 400.000 километара.

Закључак

Многи купци половњака нису свесни историје аутомобила који би желели да купе. На све то, неки продавци уопште ни не знају кроз шта су им све аутомобили прошли. Извештај историје аутомобила пружа одређене чињенице које могу бити од помоћи како бисте избегли куповину лошег аутомобила. Такође, овај извештај помаже и око преговарања, посебно око цене.

Двадесет пет посто вредности аутомобила се чини као јак разлог да се провери историја аутомобила пре куповине!

Најпопуларнији Модели Аутомобила у Србији према carVertical истраживању 2020! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА