Најновије

ОДМАХ ПРОВЕРИТЕ ДА ЛИ ИМАТЕ ОВО НА ТЕЛЕФОНУ! Више од 1,5 милиона корисника је инсталирало је заражену апликацију

Adware је врста софтвера који аутоматски приказује или преузима рекламни материјал на ваш уређај. Програмери апликација би морали да обавесте кориснике када њихов производ употребљава Adware. Међутим, у Гугл плеј продавници надавно је откривено 15 нових апликација које непрекидно приказују огласе у позадини уређаја, без знања корисника.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Стручњаци за интернет безбедност из Sophos Labsa упозоравају да ће, након што те апликације буду инсталиране на ваш уређај, оне моћи да преплаве паметне телефоне стотинама огласа, било директно - на екрану, или у позадини.

Када корисник, неизбежно, покуша да избрише злонамерну апликацију, она мења сопствену икону, па тада личи на неку од уобичајних апликација за Андроид.

Једна од апликација - Free Calls Messages на посебно паметан начин спречава кориснике да је деинсталирају. Кад се први пут покрене, апликација показује поруку која каже да "Програм није компатибилан са уређајем".

Обичним корисницима ова порука може да звучи као да се апликација једноставно срушила или да не функционише, што овде није случај.

После приказивања поруке, апликација директно повезује корисника са апликацијом Гугл Мапс у Гоогле Плаy продавници. То корисника доводи у заблуду да мисли да би Гоогле Мапс могао да буде проблем.

И док се на компјутеру подиже Гугл Мапс, злонамерна апликација мења сопствену икону како би кориснику онемогућила да је пронађе после повратка на почетни екран. Апликација ће се понекада "прерушити" у "безбедносне копије или системске датотеке" како би заварала корисника.

Остале штетне апликације користе исту тактику промене икона како би избегле откривање. Неке то раде после првог покретања, други икону промене након неколико сати.

Икао је Гугле већ уклонио свих 15 нежељених апликација из своје Плеј продавнице, те апликације до сада је инсталирало више од 1,5 милиона корисника. Они би сада требало да их лоцирају и уклоне сами.

Решење у три потеза

1. Ажурирајте уређај најновијим софтвером. И Гугле и Андроид редовно шаљу ажурирања фирмwареа како би се заштитили од тих ситуација.

2. Инсталирајте добар антивирус софтвер који ће пружати сталну заштиту од нежељених апликација и штитити ваш уређај од штетних интернет страница које посећујете.

3. Преузимајте само апликације са сертификоване Гугл Плеј продавнице. Никада не преузимајте апликације са интернета или из продавница трећих страна.

Рус снимио напуштену америчку војну базу у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Б 92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА