Најновије

1 од 10 профила на интернету је лажан – како да не будете преварени

Марија је на интернету упознала предивног човека. Он је њених година, привлачан је, образован, материјално ситуиран, воли децу и псе као и она. Изгубио је жену у саобраћајној несрећи пре више година, и тек сада је спреман да се упусти у нову љубавну причу. Марија га је потпуно очарала, иако је видео само неколико њених слика. Толико да је спреман да јој изјави љубав и заветује се на верност. Једина препрека њиховој срећи је то што је он далеко, у ратној мисији у Авганистану. Али чим се његова служба у војсци заврши, доћи ће право њој и биће заувек срећни заједно.

Илустрација (Фото: pixabay)

Звучи сувише добро да би било истинито? Управо тако.

Након више месеци дописивања, напокон треба да се упознају. Она га с нестрпљењем очекује на аеродрому, али његов лет касни више сати. Он се онда јавља и говори јој како је имао хитну ситуацију, задржали су га цариници, а њему је понестало новца. И сада она треба да му помогне, тако што ће му послати одређену суму. Разочарана, Марија схвата да је жртва преваре.

Да ли се и Вама догодило нешто слично? Или познајете некога ко је тако обманут?

Нисте усамљени случај. Свакога дана, људи широм света бивају преварени на овај начин. Истраживања су показала да је један од десет профила на интернету лажан. Циљ оних који стоје иза ових профила јесте да обману што већи број жртава, задобију њихово поверење и искамче им новац.

Ко стоји иза лажних профила?

Док Ви верујете да се дописујете са Американцем на војној мисији, поруке Вам заправо долазе из неког интернет кафеа у некој од земаља трећег света. Преварант отвара профил на сајтовима за упознавање, скида лако доступне слике са друштвених мрежа, и представља се као  неко сасвим други. Затим проналази широм света особе жељне љубави и пажње и започиње комуникацију. Дописивање може трајати и недељама или месецима пре него што од жртве затражи једино што заправо жели – новац. Људи са оваквим намерама често не раде сами већ удружени, па се тако може догодити да се дописујете са читавом групом варалица.

Како изгледа лажни профил?

Лажни профил може изгледати врло уверљиво, па није увек лако одмах схватити да нешто није у реду. Ипак, често овакви профили имају неке заједничке особине. 

По правилу, особа се налази негде далеко, што је спречава да се уживо састане са Вама. То може бити војна мисија, студије или рад у иностранству и сл.

Типичан лажни профил има свега неколико слика. Као по правилу, то су слике војника ако је у питању мушкарац, или селфији ако је у питању женска особа. Профил на сајту за упознавање обично није повезан са профилом на друштвеним мрежама.

На шта да обратите пажњу:

-    Запитајте се зашто би неко ко се налази далеко тражио баш особе у Вашој близини. Постоји врло мала вероватноћа да намерава управо ту да дође, или да жели везу на даљину.

-    Имати свега пар слика на профилу у данашње време је заиста чудно и представља сигнал упозорења.

-    Исто је и са информацијама на профилу. Лажни профили обично пружају врло оскудне информације о себи.

-    Ако Вам поруке звуче чудно, неприродно, као да су невешто преведене на српски, или су информације које даје о себи неконзистентне, вероватно заиста користи „Гоогле транслате“ и не дописујете се са само једном особом. Када их је више у тиму, лако забораве ко је шта писао, па су могућа понављања или променљиве информације.

-    Ако неко избегава разговор телефоном или видео позив, могуће је да је само стидљив. Али ако то потраје и након пар недеља дописивања, највероватније крије свој стварни идентитет и говор.

-    Тражи да пређете на други сајт или апликацију за упознавање. Бар у почетку, мудро би било да сва комуникација остане у оквиру сајта на коме сте се и упознали. Тако можете рачунати на заштиту администратора.

-    Тражи Ваше информације. Никоме ко је добронамеран не требају Ваше личне и финансијске информације. Будите опрезни и не делите их ни са ким онлајн.

-    Тражи Вам новац. Ово је крајњи циљ већине превараната који стоје иза лажних профила. Након што задобију Ваше поверење, по правилу ће им се догодити нека изненадна ситуација која ће захтевати новац и они ће га затражити од Вас. Ако до тога дође, можете бити сигурни да сте жртва преваре.

Шта још можете да учините, поред тога што препознате лажни профил

-    Ако сумњате да се дописујете са измишљеном особом, најједноставније је да њено име и слику потражите на Гуглу. Поред тога, поставите нека трик питања на која неће моћи тачно да одговори осим ако говори истину.

-    Прекините сваку даљу комуникацију и пријавите лажни профил администратору сајта.

Ако Вам се догоди да будете жртва преваре, важно је да имате на уму да се то догађа многима. Битно је препознати покушај преваре на време и не упуштати се дубље у проблематичну комуникацију. Немојте губити веру да ћете пронаћи праву особу, нити мислити да су на интернету сви преваранти, који само желе новац. Иако има и тога, више је оних који, као и Ви, само траже дружење и љубав. Важно је да будете опрезни и пазите коме указујете поверење – како особама, тако и сајтовима. Одаберите поуздани сајт на коме ћете тражити познанства. У томе Вам могу помоћи сајтови на којима можете наћи искуства и препоруке других корисника, као што је lovino.rs.

У суштини, морате бити веома опрезни. Не будите лаковерни према особи са друге стране, нарочито никад не откривајте личне или банковне податке потпуним незнанцима.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА