Најновије

КОНАЧНО ОДГОВОРИ: Све што сте хтели да знате о руском интернету...

Русија је завршила серију тестова у оквиру провере да ли интернет услуга те земље може да функционише ако се искључи са светске мреже.

Путин (Фото: РИА)

То тестирање је показало да су државне агенције и оператери спремни да ефикасно одговоре на претње и обезбеде да интернет и комуникације ефикасно функционишу.

Пробу контроверзног програма РуНет многи виде као могућност руских власти да појачају контролу над дигиталним саобраћајем унутар највеће државе на планети. Шта би требало да знате о дигиталном простору Русије?

- Више од три четвртине руске популације, што је око 108 милиона људи, користи интернет.

- Руси су велики љубитељи друштвених мрежа, али највише користе домаће: ВКонтакте и Однокласинки. Фејсбук је тек на трећем месту.

- Још једна изузетно популарна друштвена мрежа у Русији је LiveJournal, коју је 2007. године купила руска медијска компанија СУП Медија.

- Чување података руских држављана на серверима ван земље је противзаконито. Због тога је московски суд 2016. године донео одлуку да забрани мрежу Линкедин. Забрана је потом и потврђена, па та мрежа више не може да се користи на територији Русије.

- Русија већ годинама уназад покушава да појача сајбер безбедност корисника унутар својих граница, па је у складу са тим покренут програм РуНет, који треба да обезбеди да у случају глобалне кризе кључне интернет карике остану под контролом руских органа.

- Критичари истичу да је РуНет програм пут ка визији домаћег интернета, који може да буде одсечен од глобалне мреже, као што је то случај са интернетом у Кини.

Судбина Србије је сада у рукама Хрватске. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА