Najnovije

Kijev sprema "blickrig" udar na Donjeck

DONJECK - Kijev je iskoristio primirje da izvede pregrupisanje oružanih snaga, i sada je spreman za juriš na Donjeck. Sa takvom izjavom istupio je premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko. Pitanje je samo da li će se ukrajinske vlasti odlučiti
Aleksandar Zaharčenko (Foto: Novorossia)

Aleksandar Zaharčenko (Foto: Novorossia)

Ukrajinski vojnici su koncentrisali udarne grupacije u neposrednoj blizini Donjecka. Bojeva sposobnost brigada koje su ustanici razbili krajem leta, obnovljena je. Široka mobilizacija je omogućila da se uveća brojnost ukrajinskih trupa na prilazu Donbasu. Na glavni grad DNR sa tri strane usmereni su sistemi rafalske paljbe različitog kalibra, saopštio je premije DNR, vrhovni komandant Alekandar Zaharčenko.

Prema onoj koncentraciji vojnih odreda koji se koncentrišu oko Donjecka, prema količini raketiranja koje se stalno intenzivira, može se izvesti zaključak da se ukrajinska armija priprema za masovnu ofanzivu. Prema mojim podacima, biće joj potrebno još 3-5 dana da završi formiranje odreda, prebacivanje municije i popunu ličnog sastava.

Ove podatke presretnutih razgovora radio-vezom i operativne obaveštajne službe DNR potvrđuju same ukrajinske vlasti. Ovih dana predsednik ukrajinskog parlamenta Aleksandar Turčinov i rukovodioci ukrajinskog MUP-a i ministarstva odbrane predali su nacionalnoj gardi 10 oklopnih vozila. Ranije nacionalna garda, formirana od dobrovoljačkih odreda radikala-nacionalista, ratovala je čime je mogla: od kamiona i autobusa do inkasatorskih vozila. Sada oni dobijaju vojnu tehniku iz ruku prvih lica države.

Nravno, desetak oklopnih vozila na frontu ne znači mnogo. Ali ovde je za Kijev najvažnije da stavi do znanja da prednost ima vojno rešenje pitanja. To je posebno važno uoči izbora za Vrhovnu radu koji su zakazani za 26. oktobar.

Pročitajte još:Vođa „Noćnih vukova“: Srbija je postala bliža Rusiji od UkrajineAmerikanci strahuju da Rusija na Krimu razmešta taktičko nuklearno oružje

Prema oceni sociologa, Blok aktualnog predsednika Petra Porošenka ima šansu da dobije trećinu parlamentarnih fotelja. Sledi Radikalna stranka Olega LJaška sa 13%. Na trećem mestu je Narodni front na čelu sa Arsenijem Jacenjukom i Aleksandrom Turčinovom, aktualnim premijerom Ukrajine i predsednikom Vrhovne Rade, sa 11%.

Ova trojica – LJaško, Jacenjuk, Turčinov – ne kriju svoje ratoborne poglede. Oni su bili protiv primirja. U svojim intervjuima oni ponavljaju da ne treba uzimati za ozbiljno zakon o takozvanom posebnom statusu Donbasa, koji je potpisao predsednik. Na predizbornim agitacionim fotografijama oni su ili u vojničkog uniformi, ili nišane na nekog iz puške, sede u oklopnom vozilu. Objedinivši se u parlamentu, oni će predstavljati ozbiljnu agresivno raspoloženu koaliciju, sa kojom Porošenko, čak ako bude želeo, neće moći jednostavno da sarađuje. Tim pre što i posebne želje nema. Pod međunarodnim pritiskom Porošenko je bio primoran da sklopi primirje sa ustanicima Donbasa. Ali on shvata da će mu pobeda u ratu doneti kao političaru mnogo više povlastica nego dugotrajni i složeni pregovarački proces.

Zato je armija spremna na blickrig. Momenat je odabran strateški pravilno. Za 2. novembar su zakazani izbori za parlamente i šefove Donjecke i Luganske narodne republike. Prema mišljenju Moskve, ovi izbori će doprineti stabilizaciji situacije na istoku Ukrajine. A to znači, Kijevu oni ne odgovaraju. Vojni napad će osujetiti demokratski proces. To je jasno. Neutvrđeno ostaje samo pitanje da li će se predsednik Porošenko odlučiti da u jednostranom poretku prekrši primirje i izda naredbu za napad.

Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA