Najnovije

DODIK: O Republici Srpskoj se neće odlučivati u Sarajevu!

BANJALUKA - Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da je cilj principa koje je opozicioni Savez za promene potpisao sa Strankom demokratske akcije i Demokratskim frontom da se mesto odlučivanja za srpski narod prebaci iz Banjaluke u Sarajevo.
(Foto: republikasrpska.net)

(Foto: republikasrpska.net)

Predsednik Srpske je naglasio da će, u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima, zaustaviti slabljenje Republike Srpske i prenos nadležnosti, objavila je RTRS. Ocenio je i da je Bakir Izetbegović, potpredsednik SDA, potpisivanjem dokumenta sa Savezom za promene, uveo BiH u dramatičnu nestabilnost, zaboravljajući da SNSD ima tri delegata u Domu narodu Parlamenta BiH pomoću kojih može da blokira sve odluke štetne po RS, a koje donese Predstavnički dom Parlamenta. I Nebojša Radmanović, dosadašnji srpski član Predsedništva BiH, kazao je da je sporazum SDA sa opozicijom u RS kao i hrvatskom strankom koja nije pobedila na izborima, izigravanje volje dva konstitutivna naroda u BiH. - Taj sporazum su potpisali oni koji ne žele ozbiljnu vlast ni na nivou BiH, a čini im se da bi mogli da sruše vlast u RS, što neće biti moguće... Pokušaj neće proći, samo će napraviti dodatne probleme svima u BiH,ocenio je Radmanović, a prenose "Nezavisne novine". Podsetio je da su tek počeli razgovori političkih partija o formiranju vlasti, a da se ođednom potpisuje sporazum, kao i da su neobični i potpisnici tog dokumenta, jer su od tri pobednika izbora - SNSD, SDA i HDZ BiH, dva izostavljena, čime je izigrana izborna volja građana. Radmanović je naglasio da je SDA, kao partija koja je dobila najveći broj glasova bošnjačkog naroda, pokušala da neminovnog koalicionog partnera u federaciji BiH - HDZ BiH prevari ovakvim načinom potpisivanja, dok je Savez za promene potpisivanjem pokazao da "ide i s crnim đavolom samo da sruši SNSD i Milorada Dodika". On je poručio da rušenje Dodika i SNSD neće uspeti, jer su dobili poverenje građana i pobedili na izborima. Inače, Dodik i lider HDZ Dragan Čović saopštili su da ostaju pri svom dogovoru o formiranju vlasti na svim nivoima i ocenili da je novi koalicioni dogovor Bakira Izetbegovića sa opozicijom u entitetima neprihvatljiv i licemeran. Naime, lideri SDA Bakir Izetbegović, Demokratskog fronta (DF) Željko Komšić, i opozicionog Saveza za promene iz RS, potpisali su juče u Sarajevu dokument o zajedničkim načelima uspostavljanja državne vlasti. Pozvali su i HDZ BiH kao legitimne predstavnike Hrvata da se priključe ovom dogovoru.
Pročitajte još:

BiH, Tadić tvrdi da su izbori pokradeni

To su učinili uprkos tome što je SDA prethodno razgovarao i sa SNSD Milorada Dodika, kao i sa HDZ, kada je načelno dogovoreno da te tri pobedničke stranke formiraju vlast na svim nivoima. Dodik je kazao da je politika SDA licemerna i poručio da veruje u dogovor sa HDZ BiH, dok je predsednik HDZ Dragan Čović ponovio da stranke iz Sarajeva žele da izigraju dogovor da u vlasti budu pobednici kod Srba, Hrvata i Bošnjaka. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA