Najnovije

TEHNOKRATIJA: Nova vrsta špijunaže u SAD - leteće "prljave kutije"!

SAD - U Americi je novim federalnim zakonom vlastima omogućena nova vrsta špijuniranja i nadgledanja građana, a reč je o tehnologiji koju nazivaju "prljava kutija".
"Prljave kutije" na nebu! (Foto: JuTjub)

"Prljave kutije" na nebu! (Foto: JuTjub)

Naime, građani se nadleću avionima koji su opremeljni specijalnim "prljavim kutijama" (dirtboxes) koje mogu prisluškivati telefone, preuzimati podatke sa mobilnih uređaja poput sms poruka ili fotografija, itd. Moguće je to raditi čak i sa šifrovanim i enkriptovanim mobilnim uređajima, ističe se u prilogu Vol Strit Žurnala. "Prljave kutije" su mobilne antene integrisane na manjim avionima sposobnim za relativno niske letove.
Pročitajte još:Striptiz na filmu: 5 najvrelijih scena seksi plesa
Već je niz nevladinih organizacija podiglo svoj glas zbog mogućnosti ugrožavanja privatnosti ogromnog broja građana, ali se vlasti brane rezultatima postignutim u borbi protiv kriminala. Sistem se pokazao idealnim za hvatanje dilera, lopova, odnosno, za rešavanje niza krivičnih dela i suzbijanje različitih kriminalnih pojava u društvu, navodi Vol Strit Žurnal koji je ekskluzivno predstavio ovaj novi vid špijuniranja građana u SAD. Ovaj tehnokratski instrument američkih vlasti nailazi i na negativne reakcije zbog ugrožavanja privatnosti šireg broja ljudi, ali i na pozitivne reakcije, obzirom na doprinos suzbijanju kriminala. Avion nadleće grad i u određenoj grupi ljudi može da izoluje sumnjiv broj, a zatim, pored toga što može prisluškivati njegove razgovore i preuzimati podatke sa njegovog mobilnog telefona, može pratiti njegovo kretanje i utvrditi tačnu poziciju u prečniku čak od tri metra, te identifikovati i sobu u zgradi u kojoj se nalazi. Pogledajte video na engleskom jeziku: Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA