Najnovije

NOVI OBRT U KIJEVU: Zalužni će za nekoliko dana biti smenjen

Kako tvrdi jedan od neimenovanih izvora iz Kijeva, naredba o smeni Zalužnog očekuje se već do kraja nedelje.

Portparol predsednika Ukrajine Sergej Nikiforov izjavio je u ponedeljak da su glasine o smeni glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnog netačne, prenosi Si-En-En koji, međutim, pozivajući se na svoje izvore, tvrdi da je ovo samo delimično tačno.

Naime, otkriva američka TV mreža pozivajući se na dva izvora, u ponedeljak je Zalužni pozvan na sastanak u kabinet predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, gde mu je rečeno da je otpušten. U razgovoru koji je usledio, a koji se opisuje kao "miran", Zelenski je Zalužnom ponudio drugu poziciju, što je on odbio. Nakon toga, navodi dalje Si-En-En, Zelenski je rekao da to odbijanje ne menja činjenicu da će biti smenjen sa sadašnje funkcije.

Iako još nema formalnog saopštenja, predsednički dekret o smeni Zalužnog očekuje se do kraja nedelje, rekao je Si-En-Enu jedan od izvora.

Kao mogući naslednici Zalužnog pominju se načelnik Uprave za obaveštajne poslove odbrane Kirilo Budanov i komandant ukrajinskih kopnenih snaga Aleksandar Sirski.

Kako navodi Si-En-En, uprkos neuspehu ukrajinske kontraofanzive, Zalužni je i dalje jedan od najpopularnijih lidera u zemlji. Prema anekti Kijevskog instituta za sociologiju, 88 odsto Ukrajinaca trenutno podržava Zalužnog.

Komentari generala Zalužnog o "zastoju" ukrajinske kontraofanzive, koje je dao u decembru za britanski "Ekonomist", izazvali su žestoke kritike iz kabineta ukrajinskog predsednika.

"Raskol između Zelenskog i Zalužnog nastupio je nakon propasti ukrajinske kontraofanzive prošle godine," napominje Si-En-En.

SKANDALOZAN ODGOVOR STIŽE IZ KIJEVA: Ne želimo vaše leteće smeće

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA