Najnovije

Sankt Petersburg: Na konferenciji „Neofašizam u Evropi posle 70 godina” učestvovali Petar Đokić i Duško Milunović iz Vlade Republike Srps

SANKT PETRESBURG -  U Sankt  Peterburgu je ovih dana održana međunarodna konferencija na kojoj su istaknuti predstavnici društveno-političkog i naučnog života iz oko 20 zemalja, povodom događaja u Ukrajini, snažno osudili sve oblike povampirenja fašizma i njihove inspiratore. Oko 80 učesnika konferencije „Neofašizam u Evropi posle 70 godina” usvojilo je Rezoluciju u kojoj se osuđuju sve savremene forme fašizma, izražava žaljenje zbog događaja u Ukrajini, podržava borba naroda protiv fašizma i socijalne nejednakosti kao utemeljenja državne politike, pozivaju Vlade i Parlamenti svih zemalja da stvore efektivne prepreke ovoj opasnosti, a društvene snage svih zemalja da ujedine napore radi beskompromisne borbe. Radi dalje afirmacije i ostvarivanja ciljeva rezolucije, učesnici konferencije će stvoriti stalno radno telo. Na konferenciji su učestvovali i ministar u Vladi Republike Srpske Petar Đokić, predsednik Izvršnog odbora Pokreta za Srbiju pukovnik LJubinko Đurković, pomoćnik ministra u Vladi Republike Srpske Duško Milunović i naučni saradnik Balkanološkog instituta SANU dr Miroslav Svirčević.

peterburg-konferencija-3Sa referatima i usmenim izlaganjima konferenciji su se obratili  rukovodilac Fonda Andreja Prvozvanog i Centra nacionalne slave Rusije Vladimir Jakunjin, gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko, predsednik Evropskog jevrejskog kongresa Moše Kantor, rektor MGIMO akademik Anatolij Torkunov, bivši generalni sekretar Saveta Evrope Valter Švimer, predsednik Saveza pisaca Belorusije Nikolaj Čerginjec, predsednik Pokreta za Srbiju i kopredsednik Svesrpskog narodnog fronta Vladimir Kršljanin i još oko 20 učesnika iz Rusije, Izraela, Nemačke, Velike Britanije, SAD, Grčke, Italije, Francuske, Poljske i drugih zemalja.

Vladimir Kršljanin je preneo poziciju više srpskih i međunarodnih društvenih organizacija: Svesrpskog narodnog fronta, Pokreta za Srbiju, Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, Nove Vizantije, Međunarodnog komiteta „Slobodan Milošević”, Svetskog saveza slobodnih mislilaca i Evropskog mirovnog foruma, koja se ogleda u punoj podršci Rusiji u zaštiti opšteljudskih vrednosti i u Ukrajini i širom sveta, kao i u podršci slobodnom ostvarivanju volje naroda Krima. On je upoznao učesnike da su ovi stavovi, koje deli ogromna većina srpskog naroda, ugrađeni i u završni dokument velike međunarodne konferencije održane u Beogradu povodom 15-godišnjice NATO agresije (koju su organizovali Beogradski forum za svet ravnopravnih, Društvo srpskih domaćina i Klub generala i admirala Srbije), kao i da predstavljaju zvaničan stav Vlade Republike Srpske.

U delovanju Putinove Rusije prepoznao temeljne pravoslavne vrednosti

Kršljanin je u svom izlaganju ukazao na značaj tragedije Jugoslavije za razumevanje opasnosti kojima su izložene Ukrajina i mnoge druge zemlje, kao i na to da su drastične pojave fašizma tokom 90-ih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji bile inspirisane od zapadne oligarhije, koja ih je održala u životu u svojim zemljama, poslala u našu i do danas ih podržava. On je u delovanju Putinove Rusije prepoznao temeljne pravoslavne vrednosti ljudske zajednice i izrazio uverenje u njihov neminovni i potpuni uspeh. Svi učesnici konferencije u Sankt Peterburgu, koju su organizovali Centar nacionalne slave Rusije i Fond Andreja Prvozvanog u saradnji sa Evropskim jevrejskim kongresom, Institutom svetske ekonomije i međunarodnih odnosa Ruske akademije nauka i Međunarodnim omladinskim pokretom „Youth Time”, učestvovali su u svečanoj ceremoniji odavanja pošte 500.000 žrtava lenjingradske blokade na Piskarjovskom groblju.

Poklonjenje senima Romanovih u Petropavlovskom saboru

Članovi srpske delegacije pristupili su moštima Svetog Aleksandra Nevskog u Svetotrojickoj Aleksandronevskoj Lavri, poklonili se senima Romanovih u Petropavlovskom saboru i imali više korisnih susreta i razgovora. Značajan doprinos delatnosti srpske delegacije u Sankt Peterburgu dali su poznati autor i dobrovoljac srpskih odbrambenih ratova Oleg Valecki i predstavnica društva „Zavet srpsko-ruski” Irina Astapenkova.   Izvor: Fakti, Pravda  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA