Najnovije

(FOTO) Klizište preti manastiru Nikolje: Karađorđevići posetili monahinje

TOPOLA -  Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina odneli su pomoć danas u Topolu i okolna sela, jedno od najteže pogođenih područja poplavama u Srbiji, i posetili porodicu tragično nastradalog vatrogasca Dejana Lazarevića i njegovoj udovici i deci izrazili saučešće.
Manastir Nikolje kod Donje Šatronje u Topoli (Foto: Dvor)

Manastir Nikolje kod Donje Šatronje u Topoli (Foto: Dvor)

- U ime moje porodice i u svoje ime, izražavam najdublje saučešće porodicama koje su izgubile svoje najmilije u poplavama. Moja porodica i ja učinićemo sve da u ovoj teškoj situaciji pomognemo svima koji su u nevolji. Uputio sam poziv svim članovima i simpatizerima udruženje Kraljevina Srbija koje radi pod mojim pokroviteljstvom. Zamolio sam ih da se stave na raspolaganje Sektoru za vanredne situacije i pruže maksimalnu podršku i pomoć sugrađanima koji su u nevolji. Moramo da radimo zajedno kako bismo što pre prevazišli teškoće koje su zadesile veliki broj naših građana. Molim vas da se pridržavate uputstava i naloga nadležnih službi, jer su vaši životi najvažniji, a svaki materijalni gubitak možemo nadoknaditi zajedničkim trudom i radom - poručio je Karađorđević.

NJihova Kraljevska Visočanstva posetili su onda selo Natalinci gde je potopljeno 30 kuća i meštanima odneli dečiju garderobu, pelene, hranu i vodu. Zatim su otišli u kuću tragično nastradalog vatrogasca Dejana Lazarevića i njegovoj udovici i deci izrazili saučešće. NJihova Kraljevska Visočanstva posetili su i selo Blaznava u kome je voda odnela most preko Jasenice. Kraljevski par je razgovarao sa meštanima i poručio im da moraju da poštuju uputstva nadležnih i da prvenstveno spasu sebe i svoje najbliže, jer je u ovoj situaciji najvažnije spašavanje ljudskih života i pokazivanje solidarnosti sa onima koji su najugroženiji.

NJihova Kraljevska Visočanstva otišli su i do manastira Nikolje čiji je konak uništen, a klizište preti da zatrpa i konak i crkvicu koja je sagrđena početkom 15. veka. Manastir je do sinoć bio potpuno odsečen od sveta.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA