Najnovije

I Rusija glasala za: Pogledajte kakvu je rezoluciju Savet bezbednosti doneo povodom obaranja aviona

NJUJORK - Savet bezbednosti UN usvojio je večeras rezoluciju kojom se poziva na međunarodnu istragu uzroka rušenja malezijskog aviona na istoku Ukrajine.
Savet bezbednosti (Foto: JuTjub)

Savet bezbednosti (Foto: JuTjub)

Savet je rezoluciju usvojio jednoglasno. Ministarka inostranih poslova Australije, zemlje predlagača rezolucije, DŽulija Bišop, izrazila je uoči početka sednice Saveta bezbednosti nadu da će dokument biti usvojen jednoglasno. Od 298 ljudi koji su poginuli prilikom obaranja aviona Melejža erlajnsa na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur, 17. jula, 37 su bili državljani Australije, a 193 žrtve bile su Holanđani. Australija je tekst rezolucije, u čijem je sastavljanju učestvovala i Francuska, u nedelju uveče podelila ostalim članicama Saveta bezbednosti na razmatranje. Zapadne diplomate su pre sastanka vršile snažan pritisak na Rusiju da i ona glasa za rezoluciju, pošto je svojim pravom veta mogla da spreči njeno usvajanje. Ruski ambasador Vitalij Čurkin pre sednice je odagnao ta strahovanja, najavivši da će i ruska strana podržati rezoluciju, iako je prethodno ocenio da njen tekst sadrži "određene dvosmislenosti" i da ne garantuje da će istraga biti "zaista međunarodna i nezavisna". U tekstu rezolucije pozivaju se "sve zemlje i akteri u regionu", među kojima i Rusija, da "u potpunosti sarađuju u međunarodnoj, sveobuhvatnoj, temeljnoj i nezavisnoj istrazi" o rušenju aviona. Zahteva se i da se "odmah obustave sve vojne aktivnosti, uključujući i aktivnosti naoružanih grupa na mestu pada aviona, kako bi se olakšala istraga". U tekstu se "najoštrije osuđuje napad koji je doveo do obaranja aviona" i zahteva da počinioci za to snose odgovornost.
Pročitajte još: 

Holandski premijer: Pobunjenici rukovali telima pažljivije nego što smo mislili

Rezolucija "zahteva da oružane grupe koje kontrolišu mesto nesreće, istražiteljima obezbede potpuni, neograničen i bezbedan pristup". Avion Malejža erlajnsa srušio se u četvrtak popodne u donjecku oblast u istočnoj Ukrajini, nakon što je, kako se veruje, pogođen raketom zemlja-vazduh. U avionu je bilo 298 ljudi, koji su svi poginuli. Izvor: Agencije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA