Najnovije

"Klanica" u Lisičansku: Uništen ukrajinski bataljon „Černigov“ i ubijen odlikovani komandant Radievski

U ratu na jugoistoku Ukrajine još se ne vidi konačni pobednik, ali je 24. juli za snage kijevske hunte, u najmanju ruku, bio loš dan.
Tenk DNR (printskrin RT)

Tenk DNR (printskrin RT)

Vojni vrh Luganske Republike saopštio je da su Ukrajinci u borbama kod naselja Bahmutovka izgubili najmanje dva tenka i oklopni transporter i „do sto vojnika“. A da su u bici kod sela Georgijevka imali do 30 poginulih. Još gore je prošao bataljon ukrajinske nacionalne garde „Černigov“ za vreme borbi za Lisičansk. Jer, ušli su u grad, verujući da su ga ustanici potpuno napustili. Paradirajući opušteno kroz „osvojeni grad“ - naleteli su na dobro postavljenu zasedu u ulici Titova. Nastala je „klanica“ u kojoj je bataljon prepolovljen, ostavivši iza sebe ostavio desetine mrtvih i još više ranjenih. Među ubijenima je i njegov komandir - pukovnik Aleksandar Radievski koje je Petar Porošenko nedavno odlikovao Ordenom za hrabrost trećeg stepena. Ništa bolje nisu Ukrajinci prošli ni na teritoriji Donjecke Republike. Grupa ustanika uništila je dva kamiona puna ukrajinske vojske nedaleko od gradića Marjinka, saopštio je u svom dnevnom izveštaju ministar odbrane DNR Igor Strelkov. Marjinka, koja ima 11 hiljada stanovnika, nalazi se na na jugozapadnoj periferiji Donjecka. „Između sela Konstantinovka i Novomihajlovka diverzantsko-izviđačka grupa „Ptica“ minama na daljinsko upravljanje uništila je dva kamiona s pešadijom protivnika“ - precizirao je Strelkov u svom izveštaju. Takođe, prethodno je „ista ta grupa potpuno uništila raketni sistem „Grad“ koji se kretao ka vatrenom“, kazao je on. Strelkov je naveo da su ustanici tokom dva dana borbi s ukrajinskom vojskom imali 50 ranjenih i poginulih. „Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana naši gubici kod Marinovke - Koževnje - Dubrovke (sela u Šahtjorskoj opštini) iznose oko 50 ljudi (uglavnom ranjenih), dva tenka, dva oklopna vozila pešadije, jedan oklopni transporter“ - rekao je Strelkov. Između ostalih, u ruku je ranjen zamenik Strelkova, komandant odreda „Oplot“ major Aleksandar Zaharčenko. Pritom, kako ističe Strelkov, „gubici protivnika su višestruko veći od naših. Teške gubitke danas je pretrpeo novopridošli bataljon 'Azov'“.
Pročitajte još: (FOTO) Pogledajte ko je zamenio Jacenjuka na mestu premijera Ukrajine
Po rečima Strelkova, ukrajinska vojska nije uspela da se probije iz okruženja u „južnom džepu“, u kojem se nalazi veliki broj pripadnikanjihovih snaga. „Protivnik je veoma demoralizovan, ali ipak nastavlja da se drži za „koridor“, iako se isti na nekim mestima suzio i do jednog kilometra, a snabdevanje kroz njega je onemogućeno rušenjem mosta preko Mijusa“ - istakao je Strelkov. Izvor: Fakti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA