Najnovije

Vranje tuži NATO zbog trovanja uranijumom?

Gradimir Jovanović, predsednik PUPS-a u Vranju i odbornik u lokalnoj Skupštini, predložio je da grad Sudu za ljudska prava u Strazburu tuži NATO zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom što za posledicu ima povećan broj obolelih od raka.
Neko mora da odgovara za sve obolele od raka i preminule, foto: Endthelie.com

Neko mora da odgovara za sve obolele od raka i preminule, foto: Endthelie.com

- Ja sam to predložio na poslednjoj sednici Skupštine. Formiraćemo i udruženje porodica koje su izgubile nekog svog, a da je oboleo od raka kao posledice osiromašenog uranijuma - izjavio je Jovanović. Na pitanje kako će pred sudom dokazati da je povećan broj maligniteta posledica bombardovanja, Jovanović je uveren da dokazi postoje u Zavodu za javno zdravlje, ali i da dokazivanje neće baš ići lako. - Zato su tu advokati. Korišćenje nuklearnog oružja je zabranjeno svim konvencijama i ratnim pravilima. To ne treba ni dokazivati, jedino treba dokazati posledice, a čak su i one vrlo jasne svima - naveo je Jovanović. S obzirom na to da je Srbija bombardovana 1999. pitanje je zbog čega do sada PUPS nije pokrenuo ovu priču i zašto porodice ne bi tužile grad za odsustvo reakcije. Gradimir kaže da i to nije isključena varijanta.
Povezano:NATO hoće na rusku granicu!
- Za osiromašen uranijum neko mora da odgovara. Jesu oni bacali na Nagasaki i Hirošimu, ali su posle od Japana napravili najmoćniju silu, to je američki koncept - izjavio Jovanović. Aleksandar Stajić, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, ima suprotno mišljenje od Jovanovića po pitanju podnošenja tužbe protiv NATO. - Od tog pokretanja spora nema ništa. Podržavam sve što može da bude korisno za ovaj grad, ali mislim da ova ideja neće moći da se sprovede u delo. Prvo i osnovno je to što ne postoji pravni osnov za tako nešto, a drugo što nemamo nijedan pokazatelj da je u Vranju zbog osiromašenog uranijuma povećan broj maligniteta u odnosu na druge gradove - naveo je za lokalne medije Stajić. Izvor: Vesti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA