Najnovije

Jerkov traži od Kneževića da vrati novac Demokratskoj stranci

SRBIJA - Bivšem ministru poljoprivrede Goranu Kneževiću sud je iskeširao 236.900 evra koji su pronađeni u njegovim sefovima prilikom hapšenja 2008. godine, dok je bio gradonačelnik Zrenjanina, saznaje “Blic”.
Foto: Vikimedija

Foto: Vikimedija

Knežević, međutim, ne želi da otkrije šta je uradio sa 160.700 evra za koje je tokom suđenja naveo da nije njegov novac, već donacija za DS. Izvor “Blica” navodi da je Kneževiću vraćen celokupan iznos koji je policija zaplenila u vreme dok je Knežević bio gradonačelnik Zrenjanina, a potom uhapšen i oslobođen optužbe za malverzacije sa građevinskim zemljištem.
- U jednom sefu je pronađeno 76.200 evra za koje je Knežević tvrdio da su porodična ušteđevina, a u drugom 160.700 evra za koje je naveo da su donacija koja je bila za Demokratsku stranku čiji je tada bio član - kaže izvor “Blica”.
Knežević je za “Blic” potvrdio da mu je novac iz sefova vraćen. Na pitanje šta je uradio sa sumom za koju je sam tvrdio da je donacija stranci, on kaže: “Kada budem odlučio, vama ću prvo reći”. - Da li postoji ijedan istraživački novinar u Srbiji koji bi se pozabavio vremenom kada sam bio u zatvoru. Koji bi pitao kako je tih godinu dana bilo vama, vašoj porodici? - pita Knežević. Na konstataciju da može i to da ispriča, ali i odgovori na pitanje šta je sa novcem, Knežević odgovara: - Kako sam ja živeo i od čega? Kako sam platio advokate? Što sam ležao ničim izazvan, već samo zbog politike? Kako su živeli moja porodica i prijatelji? Ja četiri godine posle zatvora nisam radio. Uzmite u obzir kolike su plate i koliko su koštali advokati - kaže Knežević. Podsećamo bivšeg ministra da je sam najavljivao različita rešenja za novac koji nije njegov, ali i da se iz njegovog odgovora može zaključiti da je novac potrošio upravo na sebe. - Bilo je različitih najava, pa šta. Neka shvate kako hoće - isključiv je Knežević. On se ranije dogovorio da ima spisak donatora i da će novac njima vratiti. Knežević je uhapšen pod optužbom za nameštanje tendera i malverzacije sa građevinskim zemljištem od 2006. do 2008, zbog čega je oštećen budžet Zrenjanina za oko 150 miliona dinara. U zatvoru je proveo oko godinu dana, a januara 2010. izašao je iz DS i potpisao pristupnicu za SNS. Oslobođen je novembra 2012, a bez odgovora je ostalo pitanje o poreklu novca koji, međutim, nije bio predmet optuženja niti je, prema prvostepenoj presudi, utvrđeno čiji je. Jerkov: Vrati nam novac Portparol DS Aleksandra Jerkov kaže da novac nije vraćen DS. - Ukoliko je odbrana Kneževića bila zasnovana na tvrdnji da su pare DS, a sud tu odbranu i uvažio, DS očekuje od njega da te pare stranci vrati. Raspolagati tuđim parama jeste krivično delo. Knežević nema pravo niti da ih vrati donatorima, niti da njima raspolaže kako on hoće nego da ih vrati stranci - kaže Jerkov. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA