Najnovije

Radulović: Obaveze Srbije prema Etihadu prelaze pola milijarde dolara

BEOGRAD - Bivši ministar privrede Srbije Saša Radulović izjavio je danas da je ugovor Vlade Srbije sa Etihad ervejzom o formiranju aviokompanije Er Srbija štetan jer se ne zna kolike je obaveze preuzela Srbija i kolika je imovina uneta.
Radulović: Etihad štetan! (Foto: dostajebilo.rs)

Radulović: Etihad štetan! (Foto: dostajebilo.rs)

Radulović, koji je bio ministar u vreme osnivanja Er Srbije, rekao je na konferenciji za novinare pokreta "Dosta je bilo", da su procene da obaveze Jat ervejza koje je država preuzela premašuju pola milijarde dolara. Na osnovu ugovora Vlade Srbija i Etihad ervejza o strateškom partnerstvu, prvobitno potpisanim 1. avgusta 2013, nacionalna avikompanija Jat ervejz promenila je ime u Er Srbija, a Etihad je postao vlasnik 49 odsto kapitala novoformirane kompanije. Bivši ministar i lider pokreta "Dosta je bilo" procenio je da imovina Jat ervejza koja je uneta u novu kompaniju vredi 200 miliona dolara, a da je na osnovu ugovora Vlada Srbije obavezna da uloži još 82 miliona dolara.
Pročitajte još: Stojanović: Kriza na Kosovu veća nego što se mislilo!
To znači da Srbija za 51 odsto vlasništva u kompaniji Er Srbija daje 282 miliona dolara, a Etihad ervejz dobija 49 odsto za kredit od 40 miliona dolara, rekao je Radulović. On je naglasio i da Vlada Srbije nije objavila sve ugovore sa Etihad ervejzom koji su bitni zbog uticaja na Srbiju u državni budžet, navodeći da je među pet ključnih ugovora bio i ugovor o uslugama, kojim Er Srbija plaća Etihadu za usluge menadžmenta. Radulović je naveo i da na osnovu ugovora sa Vladom Srbije Etihad daje Er Srbiji 10 aviona na lizing u naredne tri godine, a da nije definisano kako će se nabaviti novi avioni. Radulović je takođe naveo da su gubici nastavljeni i u 2014. godini, pa nije jasno na osnovu čega premijer procenjuje dobit Er Srbije. Dodao je i da Etihad može bez ikakvih posledica da se povuče i vrati akcije, te da bi "svi prihvatili da tako 'investiraju'". On je ocenio da su po Srbiju štetni svi tajni ugovori koje je država potpisala, uključujući i ugovor potpisan sa Fijatom i ugovori o ulaganju u poljoprivredu sa kompanijom El Ravafed (Rawafed) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. "U ugovoru sa El Ravafedom se izgleda radi o 115 miliona evra pozajmice za zajedničku kompaniju sa Vladom Srbije", rekao je Radulović. Taj ugovor potpisan je početkom jula ove godine. Prema njegovim rečima, ugovor se odnosi na kupovinu poljoprivrednih preduzeće Bačka iz Sivca i Jadar iz Nove Gajdobre, zakup 3.500 hektara zemljišta u poljoprivrednom dobru Karađorđevo bez naknade i zakup zemjišta u Vojvovini po ceni od 250 evra za hektar. Radulović je precizirao da će zajednička firma sa El Ravafedom, u kojoj Vlada Srbije ima 20 odsto vlasništva, plaćati po 7.000 evra za hektar zemljišta preduzeća Bačka i Jadar. To znači da će kompanije iz UAE za zemljište plaćati manje od 6.000 evra po hektaru, a preostalih 20 odsto Srbija, rekao je on. Radulović je rekao i da su ugovori sa kompanijama iz UAE sklopljeni na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i UAE koji je, kako je ocenio, neustavan jer kaže da zakoni Srbija ne važe za te kompanije. Izvor: Beta  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA