Najnovije

NESVAKIDAŠNJE: Amerikanac pomogao poplavljenima, pa odlučio da se preseli u Srbiju!

ŠARLOT / JUŽNA KAROLINA - Mnogi prijatelji misle da sam ćaknut zbog moje želje da napustim posao i život u Sjedinjenim Američkim Državama i krenem iz početka u Srbiji, ali nema veze. Oni to ne razumeju.
Filip Metoks (Foto: RTS printskrin)

Filip Metoks (Foto: RTS printskrin)

Ovim rečima Filip Metoks (27) iz Južne Karoline objašnjava kako njegovo okruženje reaguje kad sazna da je on zapravo „Srbin u telu Amerikanca“, kako sebe u šali voli da zove. Sve je počelo kad je devedesetih na vestima video rat i rasparčavanje stare Jugoslavije. Kaže da je tada shvatio da „nešto tu ne štima“ i da Srbija nije tako loša kao što je predstavljaju. Danas je Filip član humanitarne organizacije srpske dijaspore „27. jun“ iz Čikaga i s njima je aktivno učestvovao u prikupljanju hrane i različite robe u iznosu od 1,5 miliona dolara, koliko iznosi humanitarna pomoć koju su poslali žrtvama poplava. Zaljubljen u Srpkinju - Čim sam čuo kakva se kataklizma dogodila u Obrenovcu, odmah sam se uključio u prikupljanje pomoći. Bukvalno sam 24 sata dnevno apelovao na ljude preko društvenih mreža, javljao prijateljima da uplate novac, doniraju pelene, stvari, hranu... - govori Filip, koji je prvi i jedini put u Srbiji bio 2012. - Tada sam došao kod devojke Milene, koju sam upoznao u Americi. Nismo više zajedno, ali smo dobri prijatelji, a zahvaljujući njoj upoznao sam mnogo divnih ljudi u vašoj zemlji - priča Filip, koji je diplomirao na Fakultetu za biznis pri Univerzitetu Južne Karoline i zaposlio se u „Amazonu“, vodećoj kompaniji za internet prodaju u SAD. Ipak, spreman je sve da napusti i doseli se u Srbiju. Nije sve u novcu - Srbija je moja opsesija. Strast. Niste ni svesni kako divnu zemlju i ljude koji u njoj žive imate. Stvarno treba da se ponosite svojom istorijom i korenima koje malo naroda ima. Nije sve u novcu - priča Filip, koji je, pošto na njegovom koledžu nisu postojale balkanske studije, sam počeo da se bavi ovom oblasti. Naš „ambasador“ u AmericiTraži posao u Srbiji - Vi znate da živite punim plućima. Aplicirao sam na nekoliko mesta za posao i sad mi samo ostaje da čekam. Znam da je kod vas teška ekonomska situacija, ali meni za sreću stvarno ne treba mnogo - naglašava Filip i dodaje da će do tada biti „ambasador“ Srbije u Americi. - Nabavio sam knjige, učim srpski i želja mi je da ga jednog dana tečno govorim - objašnjava ovaj mladić i ističe da ga porodica u početku nije razumela, a da se kasnije pomirila s činjenicom da je, kako u šali voli da kaže, „otpadnik“.
Pročitajte još:Marek Obrtel: Stidim se pogroma nad Srbima, sagoreo sam na KosmetuČUVAJTE SE: U ovim zemljama će vas uhapsiti ili ubiti ako razvijete srpsku zastavu!
Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA