Najnovije

Ako Nemačka i Grčka nemaju zajedničku sudbinu, šta je onda svrha EU?

Kriza u kojoj se nalazi Evropska unija (EU) nije samo ekonomska, već i politička i društvena, odnosno kulturna i moralna, ocenio je osnivač američke bezbednosne i izdavačke kompanije Stratfor DŽordž Fridman, uz konstataciju da je problem EU što je obećala trajni mir i napredak, "mada to niko ne može da garantuje".
Ilustracija: criticatac.ro

Ilustracija: criticatac.ro

Fridman tvrdi da članice EU ne žele da pokrivaju finansijske probleme drugih članica. Nemačka i Grčka su deo EU, ali nemaju zajedničku sudbinu. Ako nemaju zajedničku sudbinu, šta je svrha EU, upitao je Fridman. Navodeći da je ideja "američke republike", zasnovane na jednakosti svih ljudi, bila suočena sa robovlasništvom, zbog čega je izbio građanski rat između Unije na severu i južne Konfederacije, Fridman je upitao da li može opstati EU, zasnovana na različitim običajima, očekivanjima i ekonomijama svojih članica. Evro je zajednička valuta, ali se na novčanicama ne nalazi bilo čija slika, jer je istorija članica evrozone toliko različita da nema zajedničkih heroja, konstantovao je Fridman. On tvrdi da EU nije očekivala da će se suočiti sa krizom, jer je smatrala da će se mir i prosperitet održati, što se nije dogodilo. U Evropi nema jedinstva u vezi straha Rumunije ili Rusije povodom Ukrajine. Nema ni pravog jedinstva o tome kako se suočiti sa terorizmom u ime islama. Jendostavno – nema jedinstva, ocenio je Fridman. Ukoliko možete biti isključeni iz evrozone ili odlučiti da zatvorite granice za Slovake u potrazi za poslom u Danskoj, onda možete da zatvorite i granice za nemačke proizvode. Ako je to moguće, kakva je sudbina Nemačke, koja računa na sposobnost da svoje proizvode prodaje u celoj Evropi, pita Fridman. On je konstantovao da EU postaje sporazum koji neka zemlja može napustiti, ukoliko joj to odgovara. Kada se Jug otcepio, Severnjaci su bili spremni da umru, kako bi sačuvali SAD. Da li postoji osoba koja bi dala život za očuvanje EU, blokiranje secesije i zahtev za deljenjem zajedničke sudbine, upitao je Fridman.
Pročitajte još:DOJČE VELE: Pred Grčkom su 4 putaMerkel: Putin je uništio mir u EvropiBrisel u Šoku: Rusija najavila da neće davati gas EU od 2019. godine!
Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA