Najnovije

ZEMAN: Neko je organizovao invaziju izbeglica, previše je vojno sposobnih

PRAG - Predsednik Češke Miloš Zeman je izjavio danas da izbeglički talas u Evropi predstavlja "organizovanu invaziju" i dodao da bi mladići iz Sirije i Iraka umesto toga trebalo da se bore protiv džihadista Islamske države.
Miloš Zeman (foto: webtv.un.org printskrin)

Miloš Zeman (foto: webtv.un.org printskrin)

"Duboko sam uveren da smo suočeni sa organizovanom invazijom, a ne spontanim kretanjem izbeglica", poručio je Zeman u božićnoj poruci građanima Češke, a prenela je agencija AFP. On je dodao da je "moguće" saosećati sa izbeglicama koje su stare ili bolesne, kao i sa decom, ali ne i mladićima koji bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da se vrate kući kako bi se borili sa džihadistima. "Velika većina ilegalnih migranata su mladići dobrog zdravlja, koji nisu oženjeni. Pitam se zašto se ovi muškarci ne naoružaju i krenu u borbu za slobodu svojih zemalja od ID", istakao je Zeman, koji je za predsednika Češke izabran početkom 2013. godine. Zeman je dodao da njihovo bekstvo iz ratom razorenih zemalja Bliskog Istoka samo podstiče jačanje Islamske države. Ovo nije prvi put da je Zeman zauzeo kontroverzan stav po pitanju najveće izbegličke krize u Evropi još od završetka Drugog svetskog rata. Predsednik Češke je u novembru tako prisustvovao anti-islamskom skupu u Pragu, u društvu desničarskih političara i pripadnika jedne paravojne jedinice. Premijer Češke Bohuslav Sobotka, koji je i ranije kritikovao Zemanove komentare, izjavio je da je predsednikova božićna poruka bazirana na "predrasudama i njegovom uobičajenom pojednostavljenju stvari".
Pročitajte još: 
Izbeglice nisu jedina meta Zemanovih oštrih komentara, budući da je on prošle nedelje rekao da bi Češka trebalo da uvede evro prvog dana nakon što iz evrozone izađe prezadužena Grčka, što je podstaklo zvaničnu Atinu da povuče svog ambasadora iz Praga. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA