Najnovije

Nemačka podržala Junkera: Želimo armiju Evropske Unije!

BRISEL - Predsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker, ponovio je da se zalaže za osnivanje vojske Evropske Unije i istakao da će ona biti odgovor na "agresivna dejstva Rusije".
Žan-Klod Junker (Foto: JuTjub)

Žan-Klod Junker (Foto: JuTjub)

On je pri tome istakao da će armija EU biti najbolji garant da među članicama Evropske Unije više nikada neće biti rata. "EU će stvaranjem sopstvene vojske pokazati celom svetu da među članicama EU nikada više neće biti rata." - kaže Junker. Ursula fon der Lajen, ministar odbrane Nemačke, podržala je inicijativu Junkera i istakla da je to neminovna budućnost. "Takav vojni savez - to je budućnost." - rekla je Lajenova. Međutim, Velika Britanija, Poljska i baltičke zemlje su ostale uzdržane i nisu pokazali oduševljenje takvom idejom. Poznato je da je Poljska veliki agitator većeg prisustva NATO alijanse u Evropi, te da je zvanično ponudila NATO alijansi svoju teritoriju za raspoređivanje vojnih snaga. Više analitičara je želju Nemačke za stvaranjem EU armije protumačilo kroz cilj Nemačke da smanji vojno prisustvo i uticaj SAD na teritoriji Evrope. Na teritoriji Nemačke su stacionirane velike američke snage i one imaju svojevrsni okupacioni karakter, a pod tim uslovima Nemačka se neće okretati protiv NATO, međutim, Nemačka želi da pokaže da je glavna u Evropskoj Uniji, kaže Vladimir Evsejev, vojni ekspert direktor Centra za društveno-politička istraživanja u Moskvi. Poslednja neslaganja Nemačke i SAD su se očitala po pitanju ukrajinske krize, što je potvrdio i nemački šef diplomatije, Frank-Valter Štajnmajer.
Pročitajte još:NJemcovljeva ćerka: Putin politički odgovoran za ubistvoSrbija za korak bliža NATO-u
Štajnmajer je otvoreno i javno rekao u intervjuu za Špigl da "evropski lideri imaju drugačije stavove od SAD po pitanju daljeg regulisanja ukrajinskog konflikta". EU želi smanjivanje tenzija sa Rusijom, dok SAD konstantno drži čvrst stav naspram Rusije, često neosnovano i neutemeljeno raspirujući vatru u odnosima sa Moskvom. Cilj SAD je da zadrži kontrolu i uticaj u Evropi, a približavanje EU i Rusije automatski SAD stavlja u poziciju "nebitnog" igrača. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA