Najnovije

Susret evroatlantskih džinova: Štajnmajer i Keri

VAŠINGTON - Frank-Valter Štajnmajer, šef nemačke diplomatije, sreo se sa američkim državnim sekretarom, DŽon Kerijem, u Vašingtonu.
Štajnmajer i Keri - da li su ovi osmesi kiseli!? (Foto: JuTjub)

Štajnmajer i Keri - da li su ovi osmesi kiseli!? (Foto: JuTjub)

To je bio prvi susret od niza predstojećih koje će obaviti u toku svoje trodnevne posete SAD, piše sajt Dojče Vele. NJih dvojica su razgovarali o Ukrajini i Iranu, saopšteno je posle sastanka. Na zajedničkoj konferenciji, Štajnmajer je rekao da je prerano da se bude ponosan zbog postignutog u Ukrajini. "Rano je da se opustimo ili budemo ponosni zbog onoga što smo do sada postigli u Ukrajini." - rekao je Štajnmajer. "Nijedan od nas dvojice ne može biti srećan i zadovoljan zbog stvari koje se dešavaju u Ukrajini. Moramo nastaviti sa pritiskom na obe zaraćene strane." - istakao je on. Od potpisivanja Minskog sporazuma u Ukrajini su se stvari smirile, međutim, ima sporadičnih kršenja primirja i otpužbi sa obe strane, navodi Dojče Vele. Štajnmajer je pred odlazak u Vašington u intervjuu nemačkom listu Špigl priznao da postoje razmimoilaženja sa SAD u stavovima naspram ukrajinskog pitanja. Štajnmajer je istakao na konferenciji za novinare u Vašingtonu da je telefonom razgovarao sa ruskim kolegom, Sergej Lavrovom, te ga zamolio da uloži sve napore u cilju da "svakodnevna kršenja primirja u Ukrajini budu prekinuta".
Pročitajte još:HELMUT ŠMIT: Razumimo Rusiju ili sledi ratRUSIJA IMA AŽDAJU: Borbeni tenk T-90MSNemačka podržala Junkera: Želimo armiju Evropske Unije!
Jedna od novih tačaka koja udaljava dva stuba evroatlantske saradnje jeste inicijativa Žan-Klod Junkera o osnivanju armije EU. Nemačka je javno podržala Junkera, a SAD, prema mnogim analitičarima, ne gleda blagonaklono na ovu inicijativu, jer ona znači smanjivanje uticaja NATO u Evropi, a možda i početak kraja postojanja NATO alijanse. Tema razgovora su bili i pregovori sa Iranom o nuklearnom pitanju. I Štajnmajer i Keri su istakli važnost ovih pregovora, a Štajnmajer je istakao da nikako ne žele da vide Iran sa atomskom bombom. "Šta mi hoćemo, to je jasno! Ne želimo da vidimo Iran koji je u mogućnosti da sebi obezbedi atomsku bombu." - rekao je Štajnmajer. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA