Najnovije

Zeman odbrusio Amerikancima: Demokratija se ne izvozi na bajonetima

PRAG – Predsednik Češke Miloš Zeman poručio je, povodom krize talasa izbeglica iz Afrike i Azije, da bi pojedine zemlje morale da preispitaju svoju intervencionističku politiku, a da bi međunarodna zajednica morala da pruža pomoć ne na moru, nego onima koji žele da ostanu u
Zeman (Foto: radio.cz)

Zeman (Foto: radio.cz)

„Problem nećete rešiti tako što deo stanovništva ili sve prevezete u Evropu a tu zemlju ostavite napuštenu”, kazao je Zeman u intervjuu koji su u vikend izdanju objavile Lidove novini. „Neke neimenovane zemlje bi morale da pre svega preispitaju svoju savest i svoju intervencionističku politiku. Na kraju krajeva, sve treba vrednovati prema ishodu a ne prema dobrim namerama”, kazao je češki predsednik i naglasio da se demokratija jednostavno na izvozi na bajonetima. Kao primere intervencionističke politike koja je dovela do haosa i plime izbeglica na kapijama Evrope, češki predsednik naveo je Libiju, Siriju i Irak. „U Siriji se, u uverenju da se podržava demokratska opozicija, u stvarnosti pomagalo Al Kaidi i drugim fanatičnim grupama. Kada pogledate Irak i setite se kako su ogromne investicije uložene u iračku armiju, kako to da se ta armija raspala pod udarom nekoliko hiljada radikala Islamske države? Svaki razuman čovek mora da postavi pitanje da li je pristup (Zapada tim sukobima) bio ispravan”, rekao je Zeman.
Pročitajte još:Proročanstvo Nikole Tesle: Žene će ubijati muškarce!SAMIT UKRAJINA-EU: Francuska i Nemačka „kuju zaveru“ protiv Ukrajine!?
Kao rešenje za problem afričkih i azijskih izbeglica koje očajnički pokušavaju da dopru do Evrope, predsednik Češke je predložio da međunarodna zajednica i Evropska unija počnu da pružaju pomoć ali ne izbeglicama nego onim Libijcima ili drugima koji žele da ostanu u svojoj zemlji ali nemaju osnovne potrebe i uslove za to. „Libija je potencijalno bogata zemlja koja ima rezerve nafte dovoljno velike da Libijcima garantuju dobar životni standard. Šta im je potrebno? Treba popraviti i ponovo pustiti u pogon tehnologiju za eksploataciju nafte, formirati civilnu vladu. To sve je zadatak Evrope”, rekao je Zeman.
Izvor: Beta

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA