Najnovije

DŽefri Najs: Del Ponteova i Vlada Srbije "zatamnili" Miloševićeve dokumente

BEOGRAD - Nekadašnji tužilac Haškog tribunala u procesu protiv Slobodana Miloševića DŽefri Najs izjavio je da je tokom rada Tribunala bilo nagodbi i pritisaka na sud.
Slobodan Milošević u Haškom tribunalu (Foto: JuTjub)

Slobodan Milošević u Haškom tribunalu (Foto: JuTjub)

On je u intervjuu za novi broj NIN-a kazao da je bivši glavni tužilac Tribunala Karla del Ponte, napravila dogovor sa srpskim vlastima da se „zatamne“ dokumenta koji se odnose na transkripte sa sednica Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije. „Ti dokumenti su otvoreni na suđenju generalu Momčilu Perišiću, a mnogi Bošnjaci veruju da su upravo sakriveni delovi mogli da budu ključni za presudu Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH za genocid“, kazao je Najs. On je, takođe, naveo da su pravnici koji su radili na slučaju Ramuša Haradinaja Del Ponteovoj sugerisali da nema dovoljno dokaza za optužnicu, ali i da je ona instruisala dvojicu pravnika da se Haradinaj ipak optuži. „Karla del Ponte je očekivala da će optužujući Haradinaja odobrovoljiti srpsku stranu da uhapsi Karadžića i Mladića“, rekao je Najs. Najs je naglasio da je bilo pritisaka i na suđenju Slobodanu Miloševiću da su dolazili iz Srbije, te da su se odnosili su se na transkripte Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije. Bivši zamenik glavnog tužioca podvukao je da je bilo pritisaka koji su se odnosili ne presretnute razgovore Miloševića i Ratka Mladića. On tvrdi da su to bili razgovori koji pokazuju da je Milošević bio upoznat sa događajima u Srebrenici.
Pročitajte još:Tači dobija SSP sa EU – Srbija ne sme da reaguje!Pogledajte kako su se menjale granice Novorusije! (VIDEO)
„Drugo, iz ovih razgovora postaje jasno koliko je Zapad mogao biti obavešten šta se tamo događalo. Bili smo blizu toga da od Suda dobijemo odobrenje da tražimo te razgovore, ali je Karla del Ponte bila pod pritiskom da povuče taj zahtev.“ Najs je NiN-u rekao da zna ko je vršio pritisak, ali da mu „nije dozvoljeno da to kaže“. „U svakom slučaju, ovde pritisak nije dolazio iz Srbije“, kazao je Najs. Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA