Najnovije

NADGLASANE SUDIJE U HAGU: Odluka o Šešelju je preuranjena!

BEOGRAD - Sudije Žalbenog veća Haškog tribunala Bahtijar Tuzmukhamedov i Kofi Kumelija Afanđe, koje su odbile da potpišu zahtev da Vojislav Šešelj bude hitno vraćen u pritvor, smatraju da je odluka Žalbenog veća Haškog tribunala bila preuranjena i neopravdana.
Vojislav Šešelj (Foto: Jutjub)

Vojislav Šešelj (Foto: Jutjub)

Oni su u zajedničkom mišljenju ocenili preuranjenom odluku Žalbenog veća Haškog tribunala da se lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj do 26. maja ili čim bude izvodljivo posle tog datuma, prebaci iz Srbije i stavi pod nadzor službenih lica Holandije. U zajedničkom stavu Tuzmukhamedova i Afanđea navodi se da Žalbeno veće nije bilo upućeno u poverljive informacije o Šešeljevom teškom zdravstvenom stanju. Zbog toga bi, tvrde oni, bilo razumnije tumačenje prema kojem je Žalbeno veće, Pretresnom ostavilo potreban mavenarski prostor kako bi ono izvršilo svoju pravosudnu funkciju, koja obuhvata sagledavanje svih faktora relevantnih za povlačenje privremenog puštanja na slobodu. "Osim toga, Pretresno veće, prema odluci većine članova Žalbenog veća, tek treba da izvrši procenu Šešeljevog mogućeg daljeg privremenmog puštanja na slobodu, a da pritom razmotri eventualne novoprikupljene informacije o Šešeljevom zdravstvenom stanju. Imajući u vidu konkretne i specifične okolnosti ovog predmeta, tumačenje kojim se pretresnom veću oduzelo diskreciono ovlašćenje u sprovođenju naloga Žalbenog veća moglo bi se krajnje nepovoljno odraziti na prava optuženog", navodi se u zajedničkom mišljenju Tuzmukhamedova i Afanđea. Zaključak dvojice sudija je da je uprkos nalogu Žalbenog veća da se Šešeljevo privremeno pustanje na slobodu smesta povuče, Pretresno veće samo postupilo na razuman način kada je nalog Žalbenog veća protumačilo u interesu efikasnosti i pravde, pa stoga smatraju da je odluka većine članova Žalbenog veća preuranjena i neopravdana. Nalog Žalbenog veća nisu potpisala dvojica od pet sudija - Tuzmukhamedov i Afanđe.
Pročitajte još:Tito je sahranjen u Beogradu kao pripadnik tajnog vatikanskog društva Piligrinskih frataraOČEKUJU UDAR? Rusija podigla zid i iskopala 100km rovova na granici sa Novorusijom!
Izvor: Politika/Tanjug

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA