Najnovije

MIRIS TREĆEG SVETSKOG: EU usvojila strateško-vojnu rezoluciju!

STRAZBUR - Evropska Unija je danas usvojila strateško-vojnu rezoluciju, a njom definiše svoj stav naspram situacije u bazenu Crnog mora, kao i uslove pod kojima može doći do normalizacije odnosa Ruske Federacije i Evropske Unije.
Parlament u Strazburu (Foto: Pixabay)

Parlament u Strazburu (Foto: Pixabay)

Ovom rezolucijom Evropska Unija zauzima stav povodom vojno-strateške i političke situacije u bazenu Crnog mora posle "okupacije Krima od strane Ruske Federacije", navodi agencija UNIAN. U rezoluciji se navodi da se odnosi sa Rusijom u dugoročnoj perspektivi moraju bazirati na saradnji, a ne na konfrontaciji, ali da u kratkoročnom i srednjeročnom smislu, izgradnja boljih odnosa sa Rusijom mora biti sprovođena pod nekoliko uslova. Pod jedan, građenje odnosa sa Rusijom mora biti na bazi garantovanja bezbednosti istočnih NATO članica, a kao drugi uslov se navodi promena politike Rusije naspram Ukrajine, što na prvom mestu uključuje "puno sprovođenje Minskog sporazuma i vraćanje Krima u sastav Ukrajine". Treći uslov je poštovanje granica Ukrajine kao međunarodno priznatih granica. U Evropskom parlamentu je došlo do usvajanja odluke o jačanju sankcija naspram Rusije, ukoliko Rusija odbije da prekine da pruža podršku ustaničkim snagama u Donbasu, te "nastavi destabilizaciju Ukrajine i okupaciju Krima". Parlamentarci EU su potvrdili jedinstvo po pitanju sankcija Rusiji, navodi UNIAN. U Strazburu je ocenjeno da "Rusija podrškom ustanicima produžava rat u Ukrajini". Podsećamo, Kremlj odbija umešanost u rat na teritoriji Ukrajine i ističe da EU i SAD do sada nisu pružili nijedan verodostojan dokaz o prisustvu ruske armije u Ukrajini. Zvanična Moskva je danas saopštila da SAD prisiljavaju Kijev na nastavak bratoubilačkog građanskog rata, te da ni na koji način suštinski ne pokušavaju da dođe do ispunjenja tačaka Minskog sporazuma.
Pročitajte još:SKANDAL U EU PARLAMENTU: Poslanik optužio EU i SAD za „državni udar u Ukrajini“Američko naoružanje stiglo u Ukrajinu
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA