Najnovije

Ubijen drugi čovek Al Kaide

Lider krila Al-kaide za Arabijsko poluostrvo Nasir al-Vahajši ubijen je raketnim udarom iz bespilotne letelice CIA u petak, javio je danas Si-En-En, pozivajući se nezvanično na bezbednosne izvore, dok zapadne novinske agencije prenose da je ta teroristička grupa potvrdila njegovu smrt.
Nasir al-Vahajši (Foto: Jutjub)

Nasir al-Vahajši (Foto: Jutjub)

AFP izveštava da je Al-kaida u Jemenu potvrdila smrt al-Vahajšija i još dva mudžahedina u videosnimku postavljenom na internet. Rojters je javio da je Al-kaida u Jemenu imenovala bivšeg vojnog načelnika Kasima al-Rimija za novog lidera. Al-Vahajši je bio "čovek broj dva" u Al-kaidi, a ranije je bio zamenik Ajmana al-Zavahrija i lični sekretar ubijenog lidera terorističke mreže Osame bin-Ladena. Od 2007. Al-Vahajši je bio na čelu jemenske ćelije Al-kaide, a smatra se odgovornim za pripremu neuspele eksplozije u američkom avionu na Božić 2009, kao i za smrtonosne napade na francuski časopis "Šarli ebdo" u Parizu, ranije ove godine. Za informaciju o njegovom boravištu SAD su nudile deset miliona dolara. U međuvremenu, agencije navode da danas u Ženevi treba da se nastave razgovori usmereni na okončanje krvoprolića u Jemenu. U toj zemlji su avgusta prošle godine pobunjeni Huti organizovali masovne akcije protesta i potom ofanzivu, zauzimajući uz pomoć jedinica lojalnih bivšem predsedniku Aliju Abdulahu Salehu zančajan deo zemlje, uključujući teritoriju glavnog grada Sane. Predsednik Abdrabu Mansur Hadi bio je prinuđen da pobegne i nađe utočište u Saudijskoj Arabiji, a 26. marta koalicija arapskih zemalja predvođena tom zemljom, počela je vojnu operaciju protiv jemenskih pobunjenika.
Pročitajte još:Stefanov brat koji je izmislio priču o otmici, natprosečno inteligentan, ali pokazuje osobine psihopateRusija pripremila zakon o sudu za zločine OVK?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA