Najnovije

Asad uz pomoć Irana i Hezbolaha sprema veliku ofanzivu protiv Islamske države

Sirijski predsednik Bašar Asad - kako je iz Damaska javio ratni izveštač italijanskog lista La Stampa Mauricio Molinari - sprema kontraofanzivu protiv združenih islamističkih snaga.
Bašar al-Asad (Foto: sem40.ru)

Bašar al-Asad (Foto: sem40.ru)

Molinari, pozivajući se na svoje izvore u Siriji, naglašava da Asadova armija kontroliše samo 40 odsto nacionalne teritorije, a da sada učvršćuje kontrolu nad tim „ostacima“. Italijanski novinar tvrdi da će udarnu pesnicu Asadove kontraofanzive predstavljati „šiitske paravojne formacije“. Molinari dodaje da je nedavno u Damasku boravio Ali Akbar Velajati, savetnik vrhovnog lidera Irana Ali Hamneja i da će Teheran odobriti Asadovom režimu kredit od milijardu dolara. La Stampa prenosi i tvrdnje „američkih i arapskih izvora“ da je glavni cilj Asadove kontraofanzive - onemogućavanje islamista da opkole Damask. Sada glavni grad Sirije sa severa ugrožava islamska grupacija „Armija osvajanja“ u čijem sastavu odnedavno ratuje i DŽebhat an-Nusra. Sa istoka napadaju jedinice Islamske države, a sa juga - mudžahedinske formacije koje kontrolišu Amerikanci i Britanci. Na Asadovoj strani je libanski šiitski pokret Hezbolah čiji je lider, Hasan Nasrala, rekao: „Mi ćemo takođe izgubiti ako Asad padne“. Hezbolah je Asadu za kontraofanzivu stavio na raspolaganje 5.000 boraca. Molinari piše da Hezbolah za borbu na Asadovoj strani vrbuje i libanske Druze i hrišćane. Prema njegovom svedočenju, Asad namerava da za kratko vreme formira brojnu i moćnu „jurišnu pešadiju“ koja će nastupati u koordinaciji sa šiitskim odredima, u kojima je već do 15.000 ljudi. Molinari tvrdi da je „režiser“ formiranja te mini-armije iranski general Kasem Sulejmani. Jurišna armija imaće na raspolaganju avione, tenkove i artiljeriju. NJen zadatak - podvlači La Stampa - biće nanošenje džihadistima - pobunjenicima poraza i stvaranje uslova za političko rešenje krize. Damask računa da će u svemu ovome imati podršku svog glavnog strateškog saveznika - Rusije.
Pročitajte još:ŠULCOVA OSVETA: Ograničen pristup Rusima u zgradi Evropskog parlamentaSPREMAN: Putin za komandama strateškog bombardera TU-160 (VIDEO)
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA