Najnovije

Antić: Pokušaćemo da razvučemo poskupljenje struje na pet godina

BEOGRAD - Vlada Srbije čini sve da se proces dostizanja minimalne tržišne cene struje u Srbiji razvuče na duži niz godina, ne kraći od pet godina, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.
Aleksandar Antić (foto: SPS)

Aleksandar Antić (foto: SPS)

Komentarišući najavu iz pisma Vlade Srbije upućenog MMF-u kome se navodi mogućnost novih poskupljenja struje u 2016. i 2017. godini, Antić je rekao da je to "ostavljeno samo kao opšte mesto i mogućnost da do određenih korekcija cena struja dođe za vreme trajanja trogodišnjeg aranžmana sa MMF-om." Antić, međutim, očekuje da neće morati da dođe do novih poskupljenja struje, jer se nastoji da se postignu unutrašnje uštede i bolji finansijski rezultati u radu EPS-a. "Duboko verujem da ćemo sve finansijske elemente vezane za EPS ostvariti kroz uštede i reorganizaciju i da nećemo posezati za dodatnim elementima", rekao je Antić novinarima nakon sastanka sa predstavnicima NALED-a. On je istakao da je Vlada Srbije bila suočena sa zahtevima MMF-a i ostalih međunarodnih finansijskih institucija, kao što su Svetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj da se u sklopu aranžmana sa MMF-om definiše sled aktivnosti vezanih za povećanje cene struje. On je podsetio da je struja trebalo da poskupi od 1. aprila za 15 odsto, ali da to Vlada nije prihvatila i podsetio da će struja poskupeti za 12 odsto od 1. avgusta. Antić je naglasio da Vlada čini maksimalne napore da, uvažavajući činjenicu da ljudi teško žive, da sva poskupljenja pomerimo na duži niz godina i da ta poskupljenja budu što manja, a istovremeno se trudimo da gde je to moguće da pojeftinjenja budu brza i efikasno, kao što je slučaj sa cenama gasa koje padaju. Proces rasta cena struje, ako do toga dođe, će biti razvučen i uzimaće se u obzir socijalno- ekonosmka situacija građana, ponovio je Antić. Poskupljenje struje do 1. avgusta je, kako je objasnio, neophodno zbog potrebe da se EPS osposobi da u tržišnim uslovima bude ozbiljan tržišni igrač i da može da investita, jer predugo nije ulagano u energetiku Srbije. Bez novih ulaganja elektroenergetski sistem Srbije ne može biti siguran i stabilan i da uz to imamo najnižu cenu struje u Evropi, zbog čega ne možemo da ulažemo ni dinar u nova energetska postrojenja i nove mreže.
Pročitajte još:VUČIĆEVO POREĐENJE: Investicije – to su Vidovdani naše budućnosti!OVO JE VUČIĆ OBEĆAO MMF: Akcize na sokove, struja još skuplja!
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA