Najnovije

VLADA SRBIJE DONELA ODLUKU O UVOĐENJU PRELEVMANA: Za uvoz mleka i kiselomlečnih proizvoda, kako bi zaštitila domaću proizvodnju!

Poznavaoci prilika smatraju da to neće rešiti problem mlekara, jer nisu uvedeni prelevmani na uvoz mleka u prahu, kondenzovanog mleka i maslaca.
Mleko (Foto: photl.com)

Mleko (Foto: photl.com)

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je ovu odluku Vlada donela posle višemesečnih detaljnih analiza tržišta i položaja u kome se našao srpski mlekarski sektor. Privremena mera trajaće do kraja godine. Kako je rekla ministarka poljoprivrede Snežana Bošković Bogosavljević, dodatna taksa na uvoz mleka kreće se od 10 do 20 dinara, dok je za kiselomlečne proizvode od 10 do 30 dinara. - Uvođenje prelevmana na uvoz mleka samo je deo ostalih mera koje država preduzima u cilju rešavanja promećaja na tržištu mlečnih proizvoda - naglasila je ministarka Bogosavljević Bošković. - Država ovim želi da zaštiti domaće proizvođače, koji su u neravnomernom položaju u odnosu na evropske kolege, koji imaju daleko veća finansijska sredstva na raspolaganju. Inače, samo je u prvih pet meseci, prema zvaničnim podacima, zabeležen veći uvoz mleka i mlečnih proizvoda za oko 3,5 puta u odnosu na isti period prošle godine. Ministarka je objasnila da se upravo zbog toga i javila potreba za uvođenjem prelevmana, jer je došlo do evidentnog poremećaja na tržištu mleka. - Ovom odlukom ni na koji način ne želimo da ugrozimo dobre odnose sa EU, u pogledu spoljnotrgovinske razmene - rekla je ministarka poljoprivrede. - Samo u prošloj godini on je iznosio 1,9 milijardi evra, pri čemu je Srbija ostvarila suficit od 334 miliona evra. Zbog toga mi i dalje ostajemo čvrsto na evropskom kursu u poljoprivredi. Zajedno sa Briselom analiziramo stanje na tržištu mlekarskih proizvoda u Srbiji i dogovaramo zaštitne mehanizme. Sanja Bugarski, predsednik Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine, kaže da je dobro da je počelo bar nešto da se dešava, iako smatra da je ova odluka trebalo da bude doneta još pre 15 meseci. - Nigde se, međutim, ne spominju najbitnije stvari, a to su mleko u prahu, kondenzovano mleko i maslac - kaže Bugarski. - NJihov uvoz najviše ugrožava domaću proizvodnju. Najveći uvoznici tih proizvoda su mlekare i konditori. Brisel je od 1. aprila ove godine ukinuo kvote za proizvodnju mleka, koje su uvedene pre više od 30 godina, kako bi se sprečila prekomerna proizvodnja. Prema nekim procenama srpski mlekari dobijali su 2.700 litara mleka po kravi, u odnosu na 8.000 litara, koliko dobijaju stočari u EU.
Pročitajte još:DAJ VELT OBJAVIO: Rusija zadivljujuće brzo izlazi iz krize!ZAVERA SVETSKIH SILA: Vikiliks otkrio plan SAD i EU o preuzimanju svetske ekonomijePAŽNJA: Zagađuju Vojvodinu GMO usevima – od 49 uzoraka soje 45 je GMO!
Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA