Najnovije

Kraj drame: Grčka ostaje u evrozoni

BRISEL - Lideri devetnaest zemalja koje čine evrozonu su posle maratonskog samita u Briselu uspeli da postignu dogovor o novom paketu pomoći za Grčku i ostanku te zemlje u sistemu zajedničke valute.
Kraj drame (Foto: ec.europa.eu)

Kraj drame (Foto: ec.europa.eu)

"Imali smo samo jedan cilj - da postignemo sporazum, i konačno smo ga ostvarili", rekao je novinarima jutros predsednik Evropskog saveta Donald Tusk nakon samita koji je trajao rekordnih sedamnaest sati. On je kazao da je Grčkoj odobren novi paket pomoći od oko 86 milijardi evra, ali pod strogim uslovima, koji uključuju paket mera štednje koji grčki parlament mora da usvoji do srede. "Ovo je šansa da se Grčka, uz pomoć evropskih partnera, vrati na put privrednog oporavka i rasta", rekao je Tusk. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je, vidno umoran, poručio novinarima da neće biti biti "Greksita", odnosno izbacivanja Grčke iz evrozone. "Veoma sam zadovoljan", rekao je on i dodao da je jutrošnji dogovor "tipično evropsko kompromisno rešenje". Predsednik evrogrupe, holandski ministar finansija Jeren Dajslblom, istakao je da je "problem poverenja" u namere grčke vlade da sprovede paket reformi konačno prevaziđen. On je objasnio da je Grčka pristala na ključni zahtev poverilaca da sredstva dobijena privatizacijom prebaci u poseban fond u Luksemburgu kako bi se obezbedilo da se ona troše na otplatu dugova, a ne na plate i penzije. Ovo je, uz zahtev da trošenje novca iz paketa pomoći kontroliše Međunarodni monetarni fond, a ne grčka vlada, bio glavni kamen spoticanja sinoćne maratonske sesije. Holandski ministar je objasnio da će sporazum stupiti na snagu krajem sedmice, nakon što ga usvoje parlamenti Grčke i njenih evropskih partnera.

Cipras: Ostajemo u evrozoni, uz novi paket pomoći

Grčka je obezbedila restrukturiranja duga, srednjoročno finansiranje paketom vrednim 35 milijardi evra u dogovoru sa svojim poveriocima i ostanak Grčke u zoni evra, izjavio je danas u Briselu grčki premijer Alekis Cipras. On je rekao da dogovor koji je tokom noći postignut tokom samita evrozone Grčkoj može da donese nove investicije, da joj pomogne da se izvuče iz recesije i izbegne kolaps bankarskog sistema, javio je Rojters. Dogovor je težak, rekao je grčki premijer, ali i dodao da je Grčka uspela da zaustavi finansijsko "gušenje" i kolaps bankarskog sistema. "U ovoj teškoj borbi, uspeli smo da pobedimo, da restrukturiramo dug", rekao je Cipras.
Pročitajte još:TALAČKA KRIZA U PARIZU: Naoružani napadači drže kao taoce 10 osobaROBERTS: Ukoliko se Rusija ne potčini Americi, rat je neizbežan!
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA