Najnovije

"Erdogan igra na sve ili ništa"

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je jedan od najveštijih političara sveta i u situaciji oko Islamske države igra na sve ili ništa, kaže diplomata Dušan Spasojević.

Redžep Tajip Erdogan (foto Jutjub)

Redžep Tajip Erdogan (foto Jutjub)

Bivši ambasador u Turskoj rekao je u Kažiprstu da Erdogan aktiviranjem člana 4 iz povelje NATO želi da podigne tenzije i iskoristi trenutak za unutrašnje stvari.

- Erdogan želi nove izbore i želi da kao vojskovođa, na patriotskoj platformi i pod plaštom obračuna sa ID formira novu vladu. On ne želi da deli vlast i hoće da izbaci Kurde - kaže Spasojević. Spasojević ističe da Erdogana nikako ne treba potcenjivati i da Turska kao velika zemlja pažljivo vodi svoju spoljnu politiku. - Turska ne percipira Islamsku državu kao direktnu pretnju svojim interesima. Tako će biti sve dok ID aktivno ne napada Tursku. Turska kao pretnju vidi Kurde i ne želi da rizikuje da dođe u situaciju kao posle invazjie Iraka. Ne želi da Kurdi spoje svoje entitete u Iraku sa 800 kilometara dugom granicom, jer bi tako Turska bila odsečena od ostatka muslimanskog sveta - navodi Spasojević. Ipak, srpski diplomata kaže da ne veruje da će SAD pasti na udvaranje Turske, ali ističe da Erdogan održava i odnose sa Rusijom. - Turska koristi rat sa Islamskom državom kao paravan za svoje potrebe. Erdogan se nedavno čuo sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i iz saopštenja objavljenih u Kremlju i Ankari se vidi da Turska neće učiniti ništa da stane na žulj Rusima i ugrozi njihove vitalne interese. Nigde se ne govori o obaranju režima Bašara al Asada u Siriji - kaže Spasojević. On ističe da je Turska od 2012. godine insistirala na obaranju režima u Siriji. Takođe, rekao je da će posle nedavnog velikog dogovora uloga Irana samo jačati na Bliskom istoku, zbog čega će Erdogan igrati na "sve ili ništa".
Pročitajte još:Rusija raspoređuje S-400 na KamčatkiVARUFAKIS PROTIV EU: „Trojka“ kontroliše računare grčkih javnih finansija!POČELO JE: NATO dao „odrešene ruke“ Erdoganu za napad na Siriju; Militanti već pokrenuli ofanzivu!
Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA