Najnovije

"Tunis je poslednji zid između džihadista i Evrope"

Tunisu je potrebna vojna i finansijska podrška Zapada kako bi se izborio sa teroristima Islamske države ili će se u suprotnom, Evropa suočiti sa njima, upozorio je Mohsen Marzuk, šef vladajuće tuniške partije i savetnik predsednika Tunisa Bežija Čaida Esebsija.
Teroristi (Foto: cairoportal.com)

Teroristi (Foto: cairoportal.com)

- Treba da shvatimo da je ovo rat, a rat ne može da čeka podršku spolja - rekao je i dodao da Tunisu niko realno ne pomaže te da reči nisu dovoljne. Vlasti u Tunisu uhapsile su 12 osumnjičenih za učešće u napadu kada je naoružani Sejfedin Rezgui na plaži u Susu ubio 38 turista, a stručnjaci upozoravaju na mogućnosti novih napada. - Tunis je poslednji zid između terorista i Evrope. Ako Tunis ne bude u stanju da se izbori sa njima, Evropa će se suočiti direktno sa njima - upozorio je on u intervju za britanski list "Independent". Prema njegovim rečima, tuniškoj vojsci su potrebna nova vozila. Zemlja ima nekoliko vojnih helikoptera, a osam letelica koje su naručene od SAD neće biti isporučeno pre 2017. godine. Patroliranje duž 500 kilometara duge granice sa Libijom predstavlja još jedan izazov i Tunisu su potrebne bespilotne letelice i radari kako bi sprečio krijumčarenje odružja iz Libije. Marzuk upozorava da se Tunis suočava sa pogoršanjem bezbednosne, ali i ekonomske situacije. - Ako isplatimo socijalna davanja, ne možemo da platimo oružje, ako platimo za oružje ne možemo da isplatimo socijalne obaveze - objasnio je on. To je, kako je dodao, težak izbor, ali vlasti su primorane da ga naprave zato što međunarodni donatori nisu obezbedili dovoljno novca za sprovođenje reforme socijalnog sistema i istovremeno unapređenje bezbednosnog sektora. - Prolazimo kroz veoma težak period, institucije su nam krhke. A u isto vreme, sve se to događa u kontekstu rata protiv terorizma, pravog rata - upozorio je ovaj tuniški zvaničnik.
Pročitajte još:PUTIN LIKUJE: Zapad nije uspeo da uvođenjem sankcija podeli Ruse!Roditelji zaboravili ćerkicu u plićaku, spasioci je iz vode izvukli kilometrima dalekoNova anketa pred referendum u Grčkoj: Blaga prednost pristalica sporazuma
Izvor: Vesti-online.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA