Najnovije

Anđelković: Kormakova je priznala da se sprema udar na Srpsku

BANJALUKA - Politički analitičar, Dragomir Anđelković, izjavio je da je američki ambasador u BiH Morin Kormak u svojoj najnovijoj kolumni priznala da 20-godišnjica Dejtonskog sporazuma predstavlja za Sjedinjene Države startnu poziciju za udar na Republiku Srpsku i njeno rušenje.
Dragomir Anđelković (Foto: RTRS Skrinšot)

Dragomir Anđelković (Foto: RTRS Skrinšot)

„Prosto je cinično da ambasadorka jedne daleke prekomorske zemlje piše autorski tekst u kome iznosi stav da je neophodna ustavna reforma jedne države, koja ni na koji način nije povezana sa njenom: niti želi da uđe u neku vrstu asocijacije sa SAD niti je deo istog kontinenta“, rekao je Anđelković. On je ocenio da bi to što Kormakova, u ime navodnih evrointegracija priča o tome kako bi trebalo da bude uređena BiH, bilo smešno, da se ne radi o nečemu što ima političku težinu i što je tragično, jer sluti da će se stvari komplikovati i da će biti pritisaka na Republiku Srpsku. Sa druge strane, ističe Anđelković, ambasador SAD je nehotično priznala šta je prava namera Amerike, a to je da oni nikada nisu stvarno želeli Dejtonski sporazum kakav je sada, već su ga smatrali samo fazom u nametanju onoga za šta se borilo Sarajevo. On je ocenio da je za Srbe u Beogradu i u Republici Srpskoj važno da čuju „šta Amerikanci rade“, ističući da se to do sada naslućivalo, a sada se jasno čulo. „To treba svima da bude upozorenje da se sprema veliki pritisak na Republiku Srpsku i da tu moramo biti složni u odbrani naših nacionalnih interesa jer američka ambasadorka je priznala da ova godina, kada bi trebalo da se proslavi 20 godina Dejtona uspešnog mirovnog rešenja, zapravo je za neke startna pozicija za udar na Republiku Srpsku sa ciljem njenog potpunog rušenja“, rekao je Anđelković. On je ocenio da će SAD vršiti snažan pritisak na Beograd da se distancira od Banjaluke i da će „kroz priču da to nije usmereno protiv Republike Srpske, već samo protiv Dodika, da zapravo potpuno oslabe Republiku Srpsku da bi nametnuli centraliizaciju“. „Mislim da Beograd to dobro shvata i da će Srbija potpuno biti uz Banjaluku, kao što je bila kada se radilo o britanskoj rezoluciji, jer je vitalan interes celog srpskog naroda da se očuva Republika Srpska ovakva kakva je zamišljena izvorno Dejtonom“, rekao je Anđelković.
Pročitajte još:Kusturica: Rusko govno i američka torta
On je ocenio da se rušenje Republike Srpske ne sme dopustiti, jer je Republika Srpska najveća srpska pobeda u 20. veku i najvažniji nacionalni interes Srba s obe strane Drine. Američki ambasador u BiH Morin Kormak navela je u autorskom tekstu objavljenom u „Nezavisnim novinama“ pod naslovom „Ustavna reforma potrebna zbog članstva u EU“, da je ostvaren prvobitni cilj Dejtona da se okonča rat i da se sada postavlja pitanje njegove uloge. Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA