Najnovije

TEŠKE OPTUŽBE: Radikali tvrde da Ustavni sud radi za Vučića

BEOGRAD - Srpska radikalna stranka najoštrije osuđuje političku odluku Ustavnog suda Srbije koji je utvrdio da Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija na osnovu kojeg su u novembru 2014. godine smanjene penzije u Srbiji nije protivustavan.
Rukovodstvo Radikala (Foto: SRS)

Rukovodstvo Radikala (Foto: SRS)

Obrazloženjem Odluke Ustavni sud je otvoreno podržao mere Vlade Republike Srbije i upustio se u političke ocene, zanemarujući svoju osnovnu ulogu i umesto zaštite ustavnog poretka, stavio se u zaštitu Aleksandra Vučića, ocenjuju radikali. Ocena Ustavnog suda da je osporavani zakon očuvao održivost penzijskog sistema i obezbedio redovne isplate penzija je politički, a ne pravni stav, jer nije obaveza Ustavnog suda, već Vlade Republike Srbije da obezbeđuje isplatu penzija. Tačno je da iz Ustava ne proizlazi garancija penzijskog davanja u određenom iznosu, ali je način obračuna tog iznosa regulisan Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, a osporavanim zakonom su smanjene penzije mimo zakonom utvrđene metodologije. Država može da duguje, ali ne i da smanjuje penzije a vlada je obavezna da o tome obavesti javnost i da utvrdi rok i način do kada će i na koji način vratiti dug penzionerima. Tvrdnja Ustavnog suda da je osporavani zakon privremenog karaktera i da zato nije protivustavan bila bi sramota i za svakog pravnika pripravnika, a kamoli za sudije Ustavnog suda, koji imaju najmanje 15 godina iskustva u pravnoj struci. S obzirom da je donošenjem ove nedostojne odluke Ustavni sud pokazao da nije ni samostalan ni nezavisan državni organ koji štiti ustavnost i zakonitost, ljudska i manjinska prava, srpski radikali zahtevaju od Narodne skupštine Republike Srbije da donese odluku o prestanku dužnosti sudija Ustavnog suda i preporučuje Ustavnom sudu da podnese inicijativu za pokretanje postupka za razrešenje u skladu sa članom 174, stav 3. Ustava Republike Srbije.
Pročitajte još:LAZANSKI: „Lepi Zoki” koristi izbegličku krizu i Srbiju za predizbornu kampanjuĐURIĆ: Hitno pokrenuti razgovore o statusu i imovini SPC na Kosovu
Izvor: Pravda

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA