Najnovije

Udar CG na SPC

PODGORICA - Vladin nacrt zakona o slobodi veroispovesti uzdrmao je Crnu Goru jače nego aprilski zemljotres 1979. godine. Na noge su se digli Mitropolija crnogorsko-primorska, vernici, političari, istoričari, pravnici... koji ukazuju da je udario na duhovno biće države i naroda.
Amfilohije (Foto: JuTjub)

Amfilohije (Foto: JuTjub)

Mitropolit Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sastali su se s liderima DF, SNP i DEMOS i zaključili da nacrt zakona omogućuje državi da se meša u unutrašnje ustrojstvo crkve. "Ovo je zakon o oduzimanju crkvi imanja, hramova i svih prava i sloboda u Crnoj Gori", smatra vladika Joanikije. Član predsedništva DF Milan Knežević ocenjuje da se preko nacrta pokušava stvoriti takozvana državna religija. Za istoričare je dokument direktan atak na duhovni i nacionalni identitet Srba u Crnoj Gori. "Iako se integracijom sa ostalim eparhijama SPC Mitropolija cetinjska 1920. godine vratila u prirodno istorijsko okrilje, cilj današnjih vlastodržaca je da taj svetli istorijski i duhovni trenutak bude poništen odlukom svetovnih vlasti, što je kanonski nedopustivo", kaže profesor Predrag Vukić. SPC u Crnoj Gori ne postoji od 1920, kako tvrde ideolozi crnogorske nacionalne zajednice, već u svom misionarskom kontekstu egzistira od 1219. "Sviđalo se to nekome ili ne, SPC je na teritoriji aktuelne Crne Gore titular pravoslavlja od vremena Svetog Save do danas. Kome treba bolji dokaz od manastira Morače, koji je podigao knez Stefan Nemanjić, sinovac Svetoga Save, 1252? Ili od manastira Đurđevi stupovi, takođe iz nemanjićkog razdoblja, 1213, čiji je ktitor župan Prvoslav, brat od strica Svetog Save. Prvi srpski arhiepiskop Sava Nemanjić podigao je, na osnovu verodostojnih istorijskih izvora, manastir Vranjinu na Skadarskom jezeru 1224. Zašto tvrdim da je nacrt ovog zakona usmeren isključivo protiv SPC? Između ostalog, zato što je sedište Rimokatoličke crkve koja deluje u Crnoj Gori i u Rimu i u Hrvatskoj, pa predložene zakonske norme ne predviđaju politički obračun i s rimokatolicima", rekao je Vukić. Vukić podseća da je Kotorska biskupija bila pod direktnom jurisdikcijom Vatikana od 1932. do 1969, kada je podređena Splitskoj nadbiskupiji, koja je sedište dijaceze na 80 odsto prostora crnogorske obale, od Debelog brijega do Sutomora. "Prema ugovoru Vlade i vrha Islamske zajednice u Crnoj Gori, sporna pitanja u Islamskoj zajednici na ovim prostorima rešava Vrhovno islamsko starešinstvo Turske sa sedištem u Ankari. I to nikome ne smeta", zaključio je Vukić.
Pročitajte još:Vučić postrojavao ministre: Nema više šetkanja po svetuA SAD I ZVANIČNO: Dačić na sastanku – EU želi da migrante vraća u Srbiju!
Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA