Najnovije

"TAJNI SASTANAK" U VATIKANU: Evo šta je SPC odgovorila srpskim medijima!

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva negirala je danas da je zvanična crkvena delegacija bila na “tajnom sastanku” u Vatikanu, tokom koje je bila u “komunikacijskoj izolaciji”.
Beograd (Foto: Jutjub printskrin)

Beograd (Foto: Jutjub printskrin)

U saopštenju SPC se navodi da je polazna i završna poenta tog susreta bio iskreni dijalog i međucrkvena saradnja, te je tročlana delegacija, pored razgovora s papom franjom, imala i niz drugih susreta, a prisustvovala je i liturgiji u bazilici Svetoga Petra, gde je zvanično predstavljena vernicima i pozdravljna kao „sinodska delegacija SPC”, predvođena mitropolitom Amfilohijem. “Razumemo i naručioce i izvršioce ovakve interpretacije u Zagrebu, sročene i pre samoga "susreta na vrhu" u Vatikanu, ali nikako ne razumemo njihove beogradske agitatore i propagatore”, navodi se u saopštenju SPC. Dodaje se da je tročlana delegacija imala i zajednički intervju Lateranskoj TV. Vest o “tajnoj” poseti delegacije SPC Vatikanu preneo je juče zagrebački Jutarnji list, a danas i deo beogradske štampe. U crkvenom saopštenju se ističe da je tokom tog susreta bilo reči o iskrenom dijalogu i međucrkvenoj saradnji na polju svedočenja i objavljivanja jevanđeljskih načela i vrednosti u svetu prepunom krajnosti. Taj takav svet - od mračnjačkog verskog fanatizma do antihrišćanskog i u krajnjoj liniji nehumanog sekularizma - predstavlja kategorički imperativ našega vremena i bitan sadržaj odgovorne misije crkve u svetu, navodi se u saopštenju. SPC dodaje da su u tom razgovoru “osvetljeni ili bar dotaknuti” svi važniji aspekti međucrkvenih odnosa, dijaloga i saradnje. Zvaničnu delegaciju SPC činili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej i profesor Darko Tanasković. Delegacija SPC se u Vatikanu sastala sa papom Franjom, a razgovor sa njim je bio “srdačan, iskren i otvoren”. “I to ne u uobičajenom diplomatskom značenju tih reči, nego u istinski hrišćanskom, duhovnom smislu. Sa obe strane se težilo istinovanju u ljubavi, po rečima svetog apostola Pavla, bez lukavština i prenemaganja”, navode iz SPC.
Pročitajte još:PROROČANSTVO SAVREMENOG NOSTRADAMUSA: Najveći živi vizionar otkriva šta nas sve čekaAmfilohije: Nije bilo reči o dolasku pape u Srbiju
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA