Najnovije

A I DALJE TVRDE DA JE HRVAT: Ustaše u Jasenovcu surovo pobile 11 rođaka Nikole Tesle!

U logoru Jasenovac je za vreme Drugog svetskog rata ubijeno 11 ljudi koji su nosili prezime Tesla, poput najpoznatijeg srpskog naučnika. Među ustaškim žrtvama su bile tri žene i osam muškaraca.
(Foto: Wikimedia/Public domain)

(Foto: Wikimedia/Public domain)

Prezimenjaci Nikole Tesle ubijeni su u periodu od 1941. do 1944. godine. Ove podatke moguće je pogledati na sajtu „Jusp-jasenovac.hr“, posvećenom ubijenim ljudima u tom koncentracionom logoru. Pitanje broja žrtava bilo je predmet manipulacija, jer su se procene kretale od nekoliko hiljada do oko 30.000 u Hrvatskoj i od 700.000 do milion žrtava u Srbiji. Ono što je sigurno, jeste da je u logoru smrti nastradalo najviše Srba, Jevreja i Roma. Prvi upravnik logora bio je bivši rimokatolički sveštenik Miroslav Filipović, a kasnije Dinko Šakić. Logori Jedan i Dva bili su u selima Bročići i Krapju, ali su brzo rasformirani zbog čestih poplava. Zatvorenici su prebačeni u logor Ciglana (Jasenovac Tri), koji je bio najveći logor i uključivao je krematorijum. U Donjoj Gradini, sa druge strane reke Save, vršena su pogubljenja. Logor za decu bio je u Sisku i u Jastrebarskom, a ženski logor u Staroj Gradiški jugoistočno od Jasenovca, mada je žena i dece bilo i u Jasenovcu. Sredinom aprila 1945. godine ustaše su počele da se pripremaju za napuštanje logora, uključujući i likvidaciju zatvorenika. Oko 600 od ukupno 1.073 još živih logoraša napalo je ustašku stražu i krenulo u proboj koji je preživelo njih 91. Preostalih 473 logoraša, koji zbog nemoći i bolesti nisu učestvovali u proboju, ubijeno je i spaljeno zajedno s logorskim objektima. Istog dana, izvršen je proboj logoraša Kožare, radnog dela logora u samom mestu Jasenovac. Od 167 logoraša 11 je preživelo. Partizani su u logor ušli početkom maja 1945. Zemaljska komisija Hrvatske, osnovana 1945. godine, konstatovala je u izveštaju Međunarodnom vojnom sudu u Nirnbergu da je broj žrtava između 500.000 i 700.000.
Pročitajte još:HAOS U HRVATSKOJ: Kolinda prisluškivana – kod Mamića slavila rođendan!ŠTA JE OTAC RAFAILO ZAISTA ŽELEO DA KAŽE?! Sveštenik objasnio zašto je pominjao heroin u propovedi (VIDEO)EU STANDARDI: Evo šta Srbi moraju da rade u Hrvatskoj da bi ostali živi!
Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA