Najnovije

VUČIĆ SA STRANIM AMBASADORIMA: Premijer primio ambasadore šest zemalja

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić u odvojenim sastancima susreo se sa ambasadorima SAD-a, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Grčke, Švajcarske, Poljske i Rumunije.

Vučić primio i Skota (Foto: srbija.gov.rs)

Predsednik Vlade Republike Srbije primio je ambasadora SAD Kajla Skota. U razgovoru je konstatovano da su odnosi dveju zemalja u usponu, što je potvrđeno i posetom potpredsednika SAD-a DŽozefa Bajdena Srbiji. Uspon u odnosima Srbije i SAD-a potvrđen je i susretima srpskog premijera sa američkim zvaničnicima tokom 71. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u NJujorku, saopšteno je nakon razgovora. Ambasador Skot je preneo premijeru Vučiću da je sve više američkih kompanija zainteresovano za investiranje u Srbiji. Srpski premijer i američki ambasador razmotrili su i aktuelnu situaciju u regionu, kao i druga međunarodna pitanja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Beograd na vodi - pokretač srpske privrede

Vučić je ambasadoru UAE uručio pismo u kojem se potvrđuje učešće Srbije na EKSPO 2020. godine kao prilici da se na najbolji način predstavi regionu Bliskog istoka. Vučić i El Daheri su razgovarali o ukupnoj bilateralnoj saradnji dveju zemalja, kao i o zajedničkim projektima čija je realizacija u toku. Dvojica sagovornika izrazila su zadovoljstvo napretkom radova na projektu "Beograd na vodi", kao jednom od pokretača srpske ekonomije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Konstatovano je, kako se navodi, da se mogu očekivati dogovori o novim oblicima saradnje u različitim oblastima, poput poljoprivrede i turizma. Srpski premijer je izrazio zahvalnost Razvojnom fondu Abu Dabija i posebno prestolonasledniku Abu Dabija, šeiku Muhamedu bin Zajedu el Nahjanu, za pomoć i podršku razvoju Srbije. Vučić je uputio zvaničan poziv šeiku Muhamedu da poseti Srbiju, ističući da je upravo razmena poseta na najvišem nivou doprinela procvatu odnosa dveju zemalja.

Dobrodošlica ambasadoru Ilijadisu

U razgovoru sa ambasadorom Republike Grčke Ilijasom Ilijadisom Vučić je izrazio očekivanje da će poseta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, koja se dogovara diplomatskim kanalima, doprineti da saradnja Srbije i Grčke dostigne i viši nivo, posebno u oblasti ekonomije. Srpski premijer je zahvalio na principijelnoj podršci Grčke teritorijalnoj celovitosti Srbije i istakao i kontinuiranu podršku Grčke procesu evrointegracija Srbije kao primer prijateljskog odnosa i dobre saradnje dveju zemalja, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Vučić je poželeo ambasadoru Ilijadisu dobrodošlicu i uspešan diplomatski mandat u Srbiji. Ilijadis je konstatovao da su odnosi Srbije i Grčke primer dobre bilateralne saradnje i da se zajedničkim radom mogu unaprediti pitanja od zajedničkog interesa, poput rešavanja migrantske krize i održavanja stabilne situacije na "zapadnobalkanskoj ruti". Grčki ambasador je istakao da zvanična Atina ceni to što je Srbija, zahvaljujući premijeru Vučiću i Vladi, glavni stabilizacioni faktor na Balkanu, što je pokazala i umerenim pristupom i reakcijama u tekućim regionalnim pitanjima.

Zahvalnost Švajcarskoj

Na sastanku sa ambasadorom Švajcarske Konfederacije Filipom Geom, premijer Vučić se saglasio da su odnosi dveju zemalja u stalnom usponu, čemu je, kako je konstatovano, doprinela i češća razmena poseta zvaničnika. Srpski premijer je naglasio da Švajcarska nije više samo uzor za primenu dualnog obrazovanja u prosvetnom sistemu Srbije, već pruža i konkretnu stručnu pomoć i podršku, na čemu je veoma zahvalan.

Premijer je istakao da je poseta švajcarskog eksperta za dualno obrazovanje Ursule Renold Srbiji znatno doprinela da se i privrednici zainteresuju za angažovanje učenika u radu. Ambasador Ge, koji je nedavno otpočeo diplomatski mandat u Srbiji, rekao je da ga raduje što predstavlja Švajcarsku u trenutku kad je u Srbiji vidljiv ekonomski napredak, kao i da veliki broj građevinskih radova ohrabruje i budi optimizam. Švajcarski diplomata je još jednom naglasio važnost primene dualnog obrazovanja za razvoj preduzetničkog duha, ali i promena navika u radu, što njegovu zemlju čini jednom od najuspešnijih ekonomija sa malim brojem nezaposlenih. Ambasador Ge se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Uskoro poseta poljskih privrednika Srbiji

Premijer Srbije primio je i ambasadora Poljske Tomaša NJegođiša, koji je najavio skoru posetu delegacije poljskih privrednika Srbiji radi podsticanja poslovnih kontakata. Vučić je ambasadoru NJegođišu, uz dobrodošlicu, poručio da će i ličnim odnosom i zalaganjem da doprinosi intenzivnijoj saradnji Srbije i Poljske. Srpski premijer je istakao da je nedavna poseta šefa poljske diplomatije Vitolda Vaščikovskog potvrdila da su obe zemlje zainteresovane za jaču i sveobuhvatnu saradnju i zahvalio je Poljskoj za kontinuiranu podršku Srbiji u procesu evrointegracija. Ambasador NJegođiš je rekao da će mnogo truda tokom diplomatskog mandata u Srbiji uložiti u unapređenje ekonomske saradnje, koja je važna za dve zemlje, koliko i politički odnosi. On je najavio skoru posetu delegacije poljskih privrednika, upravo radi podsticanja poslovnih kontakata. Poljski ambasador je preneo da je njegova zemlja spremna da sa Srbijom podeli reformska iskustva, posebno u oblasti funkcionisanja lokalne samouprave, uputivši poziv da nadležni srpski ministar i predstavnici gradova posete Poljsku, navedeno je u saopštenju.

Ide u Rumuniju

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Rumunije u Srbiji Oanu Kristinu Popa. Premijer Vučić je, poželevši ambasadorki Popa uspešan rad u Srbiji u korist dobrih odnosa dveju zemalja, istakao da Rumunija može da bude uzor u razvoju ekonomije i da zato ohrabruje češće kontakte srpskih i rumunskih privrednika. Srpski premijer je prihvatio poziv rumunskog premijera Dačijana Ćološa da se sastanu u Temišvaru kako bi i lično dali podsticaj proširivanju saradnje. Vučić je ocenio da su politički odnosi dobri, istakavši koliko Srbija ceni podršku i stručnu pomoć koju joj Rumunija pruža na evropskom putu, kao i principijelan stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Ambasadorka Popa je rekla da je Rumunija spremna da proširi stručnu pomoć Srbiji da bi podelila iskustva procesa pridruživanja Evropskoj uniji, kao i različitih programa koje je pokrenula Vlada Rumunije radi podsticaja preduzetništva i stranih investicija. Ona je najavila da će joj jedan od ciljeva ambasadorskog mandata biti da ohrabri više svojih sunarodnika da posećuju Srbiju, kao i da oblast kulture iskoristi kao temelj većeg zbližavanja stanovnika dveju zemalja. U razgovoru su razmotrene i mogućnosti saradnje u okviru Dunavske strategije. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA