Najnovije

ISLAMSKA DRŽAVA GUBI KALIFAT: Mosul i Raka padaju, a borba se seli u Evropu!

Bivši pripadnici Islamske države tvrde da su lideri te terorističke organizacije svesni da će izgubiti samoproglašeni kalifat u Iraku i Siriji.

Pripadnici Islamske države svesni da gube Irak (Foto: Jutjub)

Kako piše "Indipendent", komandanti džihadista će morati da prihvate da je jedini način za vođenje "svetog rata" napad na zapadne države.
Dvojica Belgijanaca, koji su napustili redove Islamske države, tvrde da su ubistva nekih od komandanata, kao i strah od izdaje doprineli tome da ta paravojna formacija izgubi veliki deo teritorije koji je držala pod kontrolom.  Istovremeno, grupa je izgubila i značajnu količinu teškog naoružanja i sada na raspolaganju ima uglavnom lako oružje, automobile kojima vrši samoubilačke napade i improvizovana eksplozivna sredstva.  - Kada je Islamska država preuzela oklopna vozila i Hamvije od iračke vojske, mogla je brzo da se kreće, međutim, u bombardovanjima je veliki deo opreme uništen, tako da kretanje teroriste učinilo samo još lakšim metama - naveo je Rašid, koji je radio kao mehaničar u Belgiji pre nego što je otišao u Siriju.  Dodaje i da lideri ID sada umesto o džihadu sve više govore o ribatu, što znači odbranu teritorije, bez želje da se napreduje.  - ID ima rakete zemlja-vazduh, ali ne mogu da obaraju moderne avione. ID ima i dobre stručnjake za eksploziv, ali kada su Amerikanci i Rusi krenuli da bombarduju, automobili sa bombama su uništeni, a i veliki broj volontera, potencijalnih samoubica se povukao. Ipak, oni i dalje mogu da pripreme ljude za samoubilačke napade u Evropi i to može da načini daleko veću štetu. Mnoga braća misle da Mosul ne može da se odbrani, da Raka ne može da se odbrani... Borba se prenosi u Evropu - istakao je Rašid. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA