Najnovije

LAZANSKI: NATO hoće da završi ono što su počeli bombardovanjem

Čelnici NATO pakta organizovali su proteklog vikenda bezbednosni seminar u Prištini, odakle su poručili da je budućnost Kosova, pokrajine koju su oteli Srbiji posle zločinačkog bombardovanja 1999. godine, moguća samo u ovoj vojnoj alijansi!?

Miroslav Lazanski (Foto: Jutjub)

Paolo Ali, potpredsednik Parlamentarne Skupštine NATO, koja je organizovala seminar, rekao je da je skup u Prištini "istorijski jer se prvi put održava u tom gradu".
- Kosovo čeka svetla budućnost u evroatlantskim integracijama. Srbija to mora da prihvati - rekao je Ali, provocirajući vlasti u Beogradu "žaljenjem" što se na skupu nije pojavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić!?!

Daju im i oružje

Stručni sagovornici ocenjuju da je ovaj samit unapred osmišljena provokacija Zapada čije je održavanje tempirano baš u vreme kada kulminiraju pritisci EU i SAD na vlast u Beogradu u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji.
I u Vladi Srbije kažu da se ovim NATO skupom u Prištini samo demonstrira odlučnost Brisela i Vašingtona da završe projekat lažne države Kosovo.
- Sredinom septembra Vojni komitet NATO zasedao je u Splitu i odmah posle toga nam je general Petr Pavel zapretio ratom! Sada se, mesec dana kasnije, sa NATO skupa koji se održava na otetoj teritoriji države Srbije šalju nove pretnje i provokacije Beogradu... Ako ovo nije pritisak na Srbiju i ugrožavanje naših nacionalnih i državnih interesa, onda ne znam šta to jeste - rekao je juče jedan od ministara.
Na drugoj strani, vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski kaže da nije nimalo iznenađen što NATO pakt želi Kosovo u svom članstvu.
- Nezavisnost Kosova jeste projekat NATO pakta, koji je započeo zločinačkim bombardovanjem. NATO i danas obučava kosovske bezbednosne snage i snabdeva ih oružjem. Taj seminar u Prištini je samo jedan u nizu pritisaka na Srbiju, ali i na druge zemlje koje nisu priznale Kosovo da to urade - podvlači Lazanski, dodajući da će NATO pomoći i u planu da Kosovske bezbednosne snage sebe proglase za vojsku.
Urednik "Novog standarda" Željko Cvijanović kaže da ovo svakako jeste poruka da Kosovo ima zaštitu NATO pakta.

Tači: Spremni da podignemo dijalog sa Beogradom na novi nivo!

- Kosovo je stvoreno u NATO laboratoriji, a sada nam nude "evroatlantsku budućnost" kao kompenzaciju. Problem je što se Srbiji ta "budućnost" nudi u zamenu za njenu državnost, što je isto kao kad bi vam strgli zlatan prsten sa ruke, a onda vam u zamenu nudili odsecanje šake kako bi vam prsten manje nedostajao. Sve to je najava novih pritisaka na Srbiju... - upozorava Cvijanović.

Demonstracija sile

Urednik nedeljnika "Pečat" Milorad Vučelić ocenjuje da NATO demonstrira silu i nimalo ne haje za međunarodne zakone.
- Kosovo nije članica UN i ne može da se tretira kao nezavisna država. Ipak, NATO se ponaša kao da je Kosovo država, a njegov funkcioner najavljuje otvaranje pregovora o članstvu u paktu! Nema dileme, ovo jeste pritisak na Srbiju i pokušaj destabilizacije regiona - zaključuje Vučelić.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA