Najnovije

BRITANSKI OBAVEŠTAJCI TVRDE: Ruski tenk "armata" superioran u odnosu na sve druge! (VIDEO)

Najnoviji ruski tenk T-14, poznatiji kao "armata", već je preplašio zapadne eksperte. Ako je verovati londonskom "Nedeljnom telegrafu", koji se poziva na jedan interni dokument Ministarstva odbrane Velike Britanije koji su napisali vojni obaveštajci, ruski konstruktori i proizvođači "armate" napravili su najrevolucionarniji korak u pravljenju tenkova u poslednjih 50 godina.

Armata (Foto: RIA)

Autori analize tvrde da britanski tenkovi teško mogu da se suprotstave najnovijem ruskom, već sada mnogo hvaljenom guseničaru. Možda britanski obaveštajci svesno plaše svoje građane jer se u dokumentu postavlja pitanje: zašto britanska vlada ne postavi sebi cilj da se napravi novi tenk koji bi mogao da se suprotstavi "armati"? Problem generali vide u tome što će tenk "čelendžer 2" ostati u naoružanju armije Velike Britanije do 2035. Jedan takav tenk košta 8,6 miliona dolara, a od 1993. do sada ih je proizvedeno 440. Za nas je posebno interesantno da su Britanci te tenkove bili dovezli na Kosovo, a sa njima su ratovali u Iraku.
"Uralvagon zavod" u Nižnjem Tagilu u Sverdlovskoj oblasti proizvodi supertenk. Već je potpisan ugovor o pravljenju 100 "armata" za rusku armiju, a do 2025. za rusku vojsku će biti napravljeno oko 2.500 takvih tenkova. Probna partija od dvadeset tenkova "armata" bila je napravljena 2015. Te godine 9. maja na Dan pobede "armata" je prvi put "zabrundala" na Crvenom trgu i šokirala vojne analitičare širom sveta.
Dosadašnja ispitivanja "armate" na poligonima Ministarstva odbrane pokazala su njene odlične rezultate. Zahvaljujući tome što je korišćena stelt tehnologija tenk je teško vidljiv na radarima. Ima i svoj radar za otkrivanje neprijateljskih oklopnih vozila. Gađa navođenim raketama i ima top kalibra 125 milimetara.
- Ovo je jedini tenk na svetu koji ima u sebi blindiranu kapsulu koja štiti tročlanu posadu čak i ako je tenk pogođen raketom - hvale se konstruktori. - Čak i najsavremeniji helikopter "apač" ne može da uništi tenk svojim raketama. Osim toga tenk ima individualnu protivraketnu odbranu. "Armata" ima radar kakav nikada ranije nije primenjivao nijedan tenk. Zbog toga on vidi ciljeve u vazduhu a na telu tenka je više kamera koji mu omogućavaju da vidi sve oko sebe. Taj tenk može da razmenjuje informacije sa drugim posadama za vreme boja, a osim toga ima uređaje da razlikuje "svoj-tuđ". Može da razvija brzinu do 90 kilometara, a težak je 48 tona. Može da gađa čak do osam kilometara!

Tenk Armata

Kad se završe sva ispitivanja i državna komisija da zeleno svetlo da on može biti primljen u naoružanje vojske Ruske Federacije, "Uralvagon zavod" će početi da ih serijski proizvodi i prodaje i drugim zemljama. U fabrici u Nižnjem Tagilu posle proizvodnje prvih probnih "armata" izjavili su da je jedan koštao oko 7,9 miliona dolara, što ga je svrstalo među najskuplje na svetu. Ali, već tada je rukovodstvo fabrike objasnilo da kad počne proizvodnja velikih serija cena jednog tenka će biti znatno niža. Ruski supertenk će krenuti u bitku na onom delu tržišta gde se prodaju najbolji i najskuplji tenkovi - američki "abramsi", zatim nemački "leopardi", kao i oni koje smatraju "prvoligašima" među najopasnijim guseničarima. Svesni da je ruska "armata" superiorna, Nemci i Francuzi su odlučili da zajednički naprave tenk "leopard-3" za koji misle da bi mogao da konkuriše ruskom supertenku. Ako se usvoji njihova zajednička koncepcija, serijska proizvodnja počela bi do 2030. godine.

Tenk Abrams

Interesantno je da tenk koji je zadivio svet i kojim se sada ponose Rusi zamalo nije uništen "činovničkim projektilom". Tadašnji ministar odbrane Anatolij Serdjukov (od 2007. do 2012.) i njegova desna ruka načelnik Generalštaba general armije Nikolaj Makarov smatrali su da je "armata" "inferiorna u odnosu na svoje protivnike, da ima slabiji motor i lošije otvara automatsku paljbu na neprijateljske ciljeve". General Makarov je čak predlagao da se uvezu nemački tenkovi, što je izazvalo bes kod ruskih generala i proizvođača oružja. Tadašnji zamenik ministra odbrane zadužen za naoružanje, Vladimir Popovkin, službeno je izjavio 7. aprila 2010. da prestaje finansiranje pravljenja tenka koji se vodio pod šifrom 195 jer je on tobože "moralno zastareo"!? Konstruktori na Uralu su bili u šoku. U Sverdlovskoj oblasti su brzo reagovali i saopštili javnosti da će nastaviti rad na tenku i bez novca iz vojnog budžeta.

Tenk Leopard

"Armata" se ne bi pojavila da Vladimir Putin nije podržao proizvođače iz Nižnjeg Tagila. Konstruktori su prihvatili sve primedbe iz Ministarstva odbrane i nastavili da rade na pravljenju supertenka. A kad je smenjen ministar Serdjukov i na njegovo mesto postavljen Sergej Šojgu, fabrika je dobila "finansijsku infuziju" pa je "Uralvagon zavod" napravio tenk trećeg pokolenja kome se dive i na Zapadu i na Istoku.

Žestoka konkurencija

Interesantno je da su u SAD 1976. razmatrali mogućnost kupovine nemačkih "leoparda 2AV", ali su se na kraju ipak odlučili za svoj tenk. Vodio se pravi konkurentski rat između "DŽeneral motorsa" i "Krajslera", ali je ipak 1976. pobedio "Krajsler". Kasnije je tenk "abrams" više puta modernizovan. On ima jedan od najboljih sistema na svetu za otvaranje vatre. Glavni nišan koristi laser i tzv. toplovizore. Zanimljivo je da je "abrams" bio bolji od "leoparda" u noćnom gađanju, ali je slabiji u brzini otvaranja vatre u dnevnom boju. Kad je prošle godine predstavljana najnovija verzija nemačkog tenka "leopard-2 A7", koji proizvodi koncern "Krauss-Maffei-Wegmann", on je reklamiran kao vrlo dobro zaštićen od raznih protivtenkovskih raketa, i da je poboljšano gađanje u pokretu.

Najskuplji tenkovi na svetu

Trenutno najskuplji tenk je američki "abrams M1A2 SEP", koji se serijski proizvodi po poslednjoj modifikaciji od 2004. i košta 8,5 miliona dolara. Do sada je takvih tenkova napravljeno više od 10.000. Osim američke armije, imaju ih Egipat, Saudijska Arabija, Kuvajt, Irak i Australija. Tenkovi "abrams" su zamenili čuvene američke "patone". Nemački "leopard 2A6", koji se proizvodi od početka sedamdesetih godina prošlog veka, košta 6,76 miliona dolara. Do sada ih je proizvedeno oko 3.500 raznih modela. Taj tenk koriste i armije Austrije, Norveške, Švedske, Švajcarske, Španije, Danske, Grčke, Turske... Izraelski tenk "merkava mark IV", koji se serijski proizvodi od 2001, košta šest miliona dolara, a do sada je napravljeno oko 2.100 takvih tenkova. Znatno je jeftiniji najnoviji kineski tenk "ZTZ-99", koji košta 2,6 miliona dolara, a armija te zemlje je kupila 800 takvih tenkova. Izvor: Novosti.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA