Najnovije

EVROPSKI PARLAMENT: Glavni neprijatelji ID, Sputnjik i RT

U Evropskom parlamentu (EP) će od 21. do 23. biti organizovana debata, a potom i glasanje o rezoluciji „O strateškim komunikacijama EU i kako se suprotstaviti propagandi koja dolazi iz trećih zemalja“.

Zgrada Evropskog parlamenta u Strazburu (Foto: Pixabay)

U tekstu rezolucije, koji je prethodno odobrio Komitet za međunarodne poslove EP, navode se opasnosti od propagande koja dolazi iz Kremlja i poziva se na pojačanu borbu protiv nje.
Međutim, Sofi Raušer, odgovorna za međunarodna pitanja Ujedinjenih evropskih levičara, kaže da taj dokument nema zakonsku težinu, već savetodavnu, samim tim predstavlja isključivo stav EP. Istovremeno, dodaje ona, Evropska komisija (EK) će na taj način dobiti jasno izražen stav EP, što će se ujedno tumačiti i kao njegov glas. - Prema našem mišljenju, to nosi određene probleme, budući da se termin propaganda u tom slučaju izjednačava i kada je koriste i teroristička organizacija i država - ističe ona. Istovremeno, počasni član EP i docent Univerziteta „Žan Mulen Lion Drugi“ Patrik Lui smatra da taj dokument znači da se EP pribojava šta bi u budućnosti moglo da se desi u svetlu „bregzita“ i pobede Donalda Trampa na izborima u SAD. - Taj dokument je neprihvatljiv, jer predlaže da se napravi razlika između propagande i informacije i to kroz podršku određenih medija. To se zove manipulacija na državnom nivou - kaže on. Lui takođe smatra da taj dokument više govori o zbližavanju EU i NATO-a, nego o podršci fundamentalnim evropskim vrednostima. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA