Najnovije

SL: Srbija da osudi izjavu nadbiskupa Hočevara i negiranje genocida nad Srbima u NDH

BEOGRAD – Srpska liga (SL) podržava stav Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) da je nedopustivo svetog vladiku žičkog i ohridskog Nikolaja Velimirovića prolašavati za srpski ekvivalent hrvatskom kardinalu Alojziju Stepinca.

Aleksandar Đurđev (Foto: Medija centar)

Zbog toga što ovi pokušaji predstavljaju falsifikovanje identiteta samog srpskog naroda, Srpska liga zahteva od državnih organa u Srbiji da reaguju na izjavu beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara, koji dovodi u pitanje ne samo svetost našeg vladike već tako i minimizira ulogu katoličkog klera u genocidu nad Srbima i Jevrejima tokom Drugog svetskog rata – kaže Aleksandar Đurđev, predsednik SL.  Đurđev upozorava da su ovakva poređenja  upozoravajuća za srpski narod jer odražavaju trenutnu politiku Hrvatske, naslednice nekadašnje "Nezavisne Države Hrvatske", koja po svaku cenu želi da negira strašne zločine počinjene od 1941 - 1945. nad srpskim i jevrejskim narodom.  
Za razliku od nadbiskupa Stepinca, čiju svetost ne podržava ni zvanični Vatikan, srpski vladika Nikolaj nije učestvovao u pokrštavanju naroda i prevođenju u pravoslavnu veru, niti je podsticao sopstveni narod na masovna ubistva i mučenja pripadnika drugih naroda, već je naprotiv bio žrtva fašističkog okupatora, samo zato što je propovedao čistu veru - zaključuje Aleksandar Đurđev i dodaje: 
- U odnosu na Stepinca koji je, ceo rat, bio uz zločinca Antu Pavelića, kao prvi katolički autoritet genocidne "NDH", vladika Nikolaj je taj isti rat proveo u nemačkoj internaciji u LJubostinji, Vojlovici i, na kraju, u zloglasnom logoru Dahau. Protiveći se čak i stavu samog pape Franje koji je odlučivanje o kanonizaciji Stepinca prepustio mešovitoj komisiji Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve, kao da nadbiskup Hočevar ima dva cilj. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA